VESTI

Српска вина - од Шангаја до Београда

Nov 14, 2023

На водећем кинеском међународном сајму вина и јаких алкохолних пића „ProWine“,представило се 17 српских винарија и дестилерија

 

 

ProWine сајам у Шангају је "огранак" добро познатог Сајма ProWine у Диселдорфу. Од своје премијере 2013. постао број један сајам у Кини за вина и алкохолна пића, а посети га око 20.000 посетилаца

Овогодишњи сајам који је трајао од 8. до 10. новембра, окупио је 668 излагача из 32 државе. Српску "репрезентацију" су представили: Stara Sokolova, Vinarija Vilimonović, Simex Original, Fruškogorski Vinogradi, Erdevik Winery, Gorda, Doja Winery, Podrum Palić, Zvonko Bogdan Winery, Čoka Winery, Vinarija Brindza, BB Klekovača, 100 Women Winery, BT Winery, Matijašević Vinogradi, Zarić Distillery, Šapat Wine Atelier i Aleksić Winery.

Наступ на Националном штанду организовале су Развојна агенција Србије (РАС) и Привредна комора Србије (ПКС). Поред великог интересовања купаца из Кине, домаћим произвођачима наруку иде и споразум о слободној трговини две државе, којим ће у наредних пет година бити укинута царина за вино, у наредних 10 за ракију.

Након наступа у Шангају, наши винари настављају промоцију и на домаћем терену.

 

Wine Vision by Open Balkan

 

У четвртак, 16. новембра, тачно у подне, отварају се врата сајма Wine Vision by Open Balkan, највећег регионалног винског окупљања.

Сајам Wine Vision је "драгуљ у круни" иницијативе Отворени Балкан која повезује Србију, Северну Македонију и Албанију, и вина и дестилати ових држава биће у центру пажње великог догађаја.

Поред земаља чланица иницијативе Отворени Балкан чија ће вина бити у фокусу сајма, као и других земаља нашег региона – Хрватске, Словеније, Мађарске, Бугарске, Црне Горе – своје представнике на Wine Vision by Open Balkan шаљу и САД, Италија, Израел, Чиле, Немачка, Бугарска, Холандија, Француска, Аустрија, Велика Британија, Грчка, Нови Зеланд - дакле, земље традиционалне европске винске културе.

Први дан, 16. новембар, биће резервисан искључиво за пословне посетиоце и професионалце из винског света, док ће сви остали, током наредна три дана, до 19. новембра, у халама Београдског сајма моћи да виде све сајамске садржаје.

Учеснике и посетиоце очекују и бројни Masterclass догађаји и радионице о вину. Пратећи програм одржаће се у петак и суботу 17. и 18. новембра, а међу говорницима ће бити носиоци титуле Master of Wine, светски познати вински стручњаци, пробрани домаћи и регионални винари.

Важан део овогодишњег сајма је и B2Match електронска платформа за повезивање компанија. Чак 470 бизниса регистровало се на наменску платформу која омогућава брзу и лаку претрагу компанија које учествују на сајму, и заказивање састанака са њиховим представницима.

Један од централних догађаја сајма Wine Vision by Open Balkan Wine Trophy, на коме ће жири од 30 веома угледних винских судија оценити око 700 узорака из Албаније, Северне Македоније и Србије. Жири ће предводити Керолајн Гилби МW, стручњакиња за вино која гаји посебну наклоност за винарство нашег дела света. Трофеји ће бити додељени у девет категорија, уз три новоуведене награде за најбоља вина из појединачних земаља – Србије, Северне Македоније и Албаније.