VESTI

Continental “mega” fabrika u Kaću

Feb 23, 2023

Fabrika u Industrijskoj zoni Kać, nadomak Novog Sada, najveće je ulaganje kompanije Continental u Srbiji do sada. Deo je poslovne jedinice “Human Machine Interface” (HMI) i zapošljavaće više od 500 radnika

 

Nemačka kompanija Continental Automotive Serbia, deo tehnološke kompanije Continental AG,  obeležila je početak rada nove mega fabrike u industrijskoj zoni Kać. Svečanom otvaranju i ekskluzivnom obilasku novog postrojenja prisustvovali su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, generalni direktor Continental Automotive Serbia Saša Ćoringa, direktor fabrike Edvin van der Ka, ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, pokrajinski premijer Igor Mirović, ministar odbrane Miloš Vučević, predstavnici grada Novog Sada, kao i predstavnici Razvojne agencije Srbije.

Novoizgrađena fabrika zauzima površinu od 30.000 kvadratnih metara proizvodnog, logističkog i poslovnog prostora i jedna je od najvećih Continental fabrika na svetu. Opremljena je najsavremenijom proizvodnom tehnologijom, a proizvodni program obuhvataće najinovativnije elektronske sisteme za upravljanje vozilima, kao što su visokotehnološka rešenja za ekrane vozila i instrument table. Kompletan proizvodni program nove fabrike namenjen je proizvođačima premijum automobila.

Postrojenje zadovoljava najnovije standarde zaštite životne sredine. Projekat poseduje LEED sertifikat kao garanciju da je objekat projektovan i izgrađen u skladu sa standardima zelene gradnje, koji pre svega podrazumevaju energetsku efikasnost, redukciju emisije, pravilnije upravljanje snabdevanjem vodom, povećanje kvaliteta okruženja.

„Složenost, brzina i kvalitet našeg rasta bio je prosto neverovatan. Imamo blizu 1.000 visokokvalifikovanih inžinjera, postajemo jedan od najvećih inžinjerskih centara u Srbiji, ali i u samom Continental-u“, izjavio je generalni direktor kompanije Continental Automotive Serbia Saša Ćoringa. Dodao je i da se znak „Made in Serbia“ danas nalazi na rešenjima koja se ugrađuju u najmodernije automobile u svetu.

Ukupna vrednost investicije iznosi 140 miliona evra, a broj novih radnih mesta iznosi više od 500.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će fabrika u Novom Sadu za tri godine imati izvoz od tri milijarde, što predstavlja ogroman pomak.

Continental će doći do cifre od tri milijarde izvoza, biće najveći izvoznik za dve godine, a radimo na tome i da otvori fabriku i u Nišu," izjavio je predsednik.

Predsednik je izjavio da je u namačkim fabrikama u Srbiji sada zaposleno 79.000 radnika, a broj nemačkih komanija, u poslednjih deset godina, porastao je sa 47 na 124. Istakao da je Nemačka naš prvi spoljnotrgovinski partner, te da je obim robne razmene 8 milijardi evra, a dok trećinu najvećih izvoznika čine upravo nemačke kompanije.

Continental Automotive Serbia posluje u Novom Sadu duže od pet godina, kada je najpre oformio istraživačko-razvojni centar u kome radi preko 750 inženjera, među kojima je i veliki broj studenata Univerziteta u Novom Sadu. U ovom centru se razvijaju rešenja za putničke automobile i komercijalna vozila za diviziju Vehicle networking and information. Program obuhvata rešenja za proizvode kao što su instrument table, radari, kamere, kontrolne jedinice za daljisnko praćenje pozicije i parametara vozila, sistemi za pristup vozilu pomoću pametnih telefona, mobilne aplikacije, a glavni proizvod je sistem namenjen visoko-autonomnoj vožnji.

Continental je osnovan 1871. godine u Nemačkoj, trenutno zapošljava više od 190.000 ljudi u 58 zemalja širom sveta. Kompanija je u Srbiji prisutna od  2009. godine.  Na lokacijama Novi Sad, Subotica i Veliki Crljeni zapošljava oko 2.800 radnika.

  

  

  

  

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ