Naše usluge

 

Razvojna agencija Srbije (RAS) je agencija Vlade Republike Srbije, osnovana 11. januara, 2016. godine, na osnovu Zakona o ulaganjima, kojim su ugašene Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i Nacionalna agencija za regionalni razvoj (NARR).

RAS je vladina organizacija koja nudi širok spektar usluga, uključujući podršku direktnim ulaganjima, podsticaj konkurentnosti  i promociju izvoza, kao i sprovođenje projekata koji imaju za cilj da poboljšaju reputaciju i ugled Srbije i pozitivno utiču na ekonomski i regionalni razvoj.

Sa jedinstvenim setom programa podrške mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, kao i domaćim i stranim investitorima koji žele da osnuju ili prošire svoje poslovanje u Srbiji, RAS nastoji da unapredi  položaj Srbije u regionu i širom sveta.

RAS funkcioniše kao pouzdan partner, kako za domaće, tako i za međunarodne kompanije sa jedinstvenim ciljem da izgradi snažnu i održivu ekonomiju i poboljša kvalitet života ljudi u Srbiji.

Da bi se svi delovi Srbije ravnomerno razvijali, RAS u svojoj mreži ima 16 akreditovanih regionalnih razvojnih agencija (ARRA), i to: u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Pančevu, Rumi, Požarevcu, Loznici, Kragujevcu, Zaječaru, Užicu, Kraljevo, Kruševac, Niš, Novi Pazar, Leskovac i RAS intenzivno sarađuju sa njima u sprovođenju programa.

O značajnim rezultatima rada RAS-a govore statistički podaci za poslednje dve godine. Republika Srbija privukla je 107 projekata direktnih stranih investicija u 2018. godini i time je pozicionirana na prvom mestu u svetu po greenfield FDI Indeksu 2019, a to je ujedno čini i liderom u regionu Zapadnog Balkana po broju greenfield investicionih projekata. 

 2020. godini potpisano su 22 ugovora, vrednosti oko 1.6 milijardu evra i kojima je predviđeno 5.906 novih radnih mesta. Dok je u 2021. godini sklopljeno 50 ugovora o podsticanju ulaganja kojima je predviđeno ulaganje od 633.7 miliona evra i otvaranje 8.721 radno mesto. 

 

 

POLITIKA KVALITETA 

 

Razvojna agencija Srbije uspešno je implementira Sistem menadžmenta kvalitetom u skladu sa zahtevima međunarodnog standarda ISO 9001:2015. 

Razvojna agencija Srbije je moderna agencija, ključni partner adiministraciji na svim nivoima u koncipiranju i sprovođenju razvojnih politika, kao i privatnom sektoru kroz podršku realizaciji investicionih projekata, upapređenju konkurentnosti i širenju poslovanja na strana tržišta, kroz ispunjavanje zahteva i očekivanja korisnika i ostalih zainteresovanih strana.

Cilj rada Razvojne agencije Srbije je:

* Obezbeđivanjs pouzdane usluge domaćim i stranim ulagačima, uz najviši nivo pouzdanosti, poverenja i predvidljivosti;

* Pružanje podrške aktivnostima koje će materijalno doprineti sposobnostima srpskih privrednih društava, a posebno u oblasti sve većeg broja lokalnih dobavljača za multinacionalne kompanije (MNК), internacionalizacije srpskog privatnog biznisa i privlačenja investicionih projekata sa većim uticajem na privredu Republike Srbije;

* Podrška izvozu i novim investicijama

* Pružanje stručne podrške malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima, zanatlijama i drugim privrednim subjektima za potrebe njihovog i regionalnog razvoja;

* Obavljanje poslova koordiniranja rada regionalnih razvojnih agencija;

* Izgradnja institucija i kapaciteta, kao i poslova međunarodne i međuregionalne saradnje, jačanjem partnerskih odnosa sa svim relevantnim faktorima u zemlji i svstu;

* Obezbeđivanje uslova za pristup i realizaciju projekata koji se finansiraju iz evropskih fondova, donacija i drugih oblika razvojne pomoći;

* Stalna obuka kadrova i izgradnja kompetentnih ljudskih resursa;

* Zadovoljstvo korisnika, kroz stalno poboljšanje kvaliteta usluga i rada.

 

U svom radu Razvojna agencija Srbije pridržava se sledećih principa:

* Otvorenost - za domaće i strane privrednike,

* Profesionalnost - u obavljanju poslova iz delokruga rada,

* Partnerstvo - kroz blisku saradnju sa zainteresovanim stranama,

* Кonzistentnost - sa prioritetima Vlade Republike Srbije,

* Prilagodljivost - promenama i ekonomskim izazovima,

* Organizacija znanja - kroz kontinuitet i transparentnost,

* Odgovornost - u programiranju i upravljanju razvojnim programima.

 

Politika kvaliteta predstavlja osnov za uspostavljanje ciljeva kvaliteta i usmerava Razvojnu agenciju Srbije u naporima za stalno poboljšanje rada, u skladu sa delokrugom poslova koji su definisani važećim zakonskim propisima.

Rukovodstvo i zaposleni privrženi su ovakvoj politici kvaliteta, pridržavaju se njenih odredaba, povremeno je preispituju i usklađuju sa interesima korisnika i društva.

Politika kvaliteta RAS 

Sertifikat ISO 9001:2015