VESTI

Japan Tobacco International nastavlja ulaganja

Dec 12, 2022

Japan Tobacco International (JTI), najveći japanski investitor u Srbiji, danas je u svojoj fabrici u Senti pustio u rad proizvodnu liniju i najavio pokretanje novog investicionog ciklusa vrednosti 51 milion dolara

SENTA - Premijerka Ana Brnabić i potpredsednik kompanije JTI Takahiro Kumamoto svečano su pustili u rad novu proizvodnu liniju vrednosti 16 miliona dolara. Nova proizvodna linija će udvostručiti kapacitete kompanije, čime će se znatno uvećati i sam izvozni potencijal fabrike u Senti.

Potpredsednik kompanije JTI Takahiro Kumamoto je najavio nove investicije te kompanije u Srbiji.

„Danas smo predstavili novi investicioni ciklus, koji će značajno poboljšati naše poslovanje u Srbiji, potkrepljeno novim ulaganjima. U narednih pet godina, planiramo investicije vredne 51 milion dolara za poboljšanje proizvodnje i proširenje kapaciteta kompanije. Cilj nam je da stvorimo nova radna mesta, udvostručcimo kapacitete da bismo povećali izvoz, kao i da modernizujemo sam proces proizvodnje“, izjavio je predsednik kompanije.

Deo investicionog ciklusa JTI u Srbiji biće namenjen izgradnji Razvojnog centra, gde će se u naredne dve godine razvijati jedinstvene modularne i fleksibilne mašine za pravljenje i za pakovanja cigareta.

Dodatno, do kraja godine, a najkasnije u januaru 2023, završava se i izgradnja savremenog skladišta cigareta površine 1.200 metara kvadratnih, kao i  savremenog magacina za duvan koji se prostire na 1.000 kvadrata.

Zbog povećanja proizvodnih kapaciteta i obimnog posla, JTI planira i otvaranje novih radnih mesta u narednim godinama.

Premijerka Brnabić je istakla da kada japanski investitor negde dođe da investira, da se onda i svi ostali investitori iz sveta osećaju komotno da investiraju u tu zemlju. Navela je da je u periodu od 12 godina Japan investirao u Srbiju skoro tri stotine miliona dolara.

Svečanoj ceremoniji su prisustvovali i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministar trgovine Tomislav Momirović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, ambasador Japana u Srbiji Katsumata Takahiko, kao i predsednik Opštine Senta Rudolf Cegledi.

 

  

  

FOTO TANJUG / SLOBODAN MILJEVIĆ

Japan Tobacco International (JTI) je najveći poslodavac u duvanskoj industriji i angažuje 3.000 radnika. Jedina je inostrana kompanija koja otkupljuje domaći duvan, i ujedno najveći proizvođač duvana u Srbiji.

Od kupovine fabrike u Senti 2006. godine, kompanija JTI je uložila više oko 200 miliona dolara, utrostručila udeo na tržištu i pokrenula proizvodnju i izvoz u Crnu Goru, BiH, Severnu Makedoniju i Albaniju, kao i izvoz u EU.

JTI je, sedmu godinu zaredom, dobitnik Top Employer sertifikata, kao i priznanja Virtus koje se dodeljuje za doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kompanija posluje.