VESTI

Nemački gigant u Čačku

May 28, 2024

U Preljini kod Čačka danas je postavljen kamen temeljac za izgradnju nove fabrike nemačke kompanije PWO Group koja se bavi proizvodnjom delova i opreme za motorna vozila, u koju će biti uloženo 89 miliona evra, a koja će zaposliti više od 500 ljudi

 

  

 

Predsednik Aleksandar Vučić, zajedno sa direktorom "PWO Group Srbija" Karlom Lazarinijem i ambasadorkom Nemačke u Srbiji Anke Konrad, položio je danas kamen temeljac za izgradnju nove fabrike u Čačku PWO Group. Svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Čačka Milun Todorović, ministarka privrede Adrijana Mesarović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, kao i predstavnici Razvojne agencije Srbije.

PWO će realizacijom investicionog projekta, koji se odnosi na uspostavljanje pogona za razvoj i proizvodnju delova, alata sklopova i komponenata za automobilsku industriju, investirati 89 miliona evra i zaposliti oko 550 novih radnika u Kragujevcu i Čačku.

Izvršni direktor PWO Group Karl Lazarini istakao je da je Srbija postala "magnet” za mnoge kompanije u međunarodnoj auto-industriji.

"Svaka peta strana investicija u Srbiji je u oblasti mobilnosti. Srbija je postala pobednik u reorganizovanju proizvodnje u oblasti mobilnosti u Evropi, posebno kada se radi o elektro-vozilima. Srbija je jedna od top tri zemlje sa relativno najvećim rastom u izvozu komponenti za elektro-vozila", rekao je on.

"Ono što mi proizvodimo može se naći u skorio svakom automobilu, u sedištima, vazdušnim suspenzijama, kućištima za električne motore, instrument-tablama, u delovima šasije, u svom baterijama. Naša glavna kompetencija leži u razvoju lakih metalnih komponenti i sistemima. Mi čelik pravimo lakim, što znači manja težina u automobilu, odnosno niska potrošnja energije i troškovi vožnje", kazao je Lazarini i naglasio, da kompanija planira partnerstvo sa lokalnim obrazovnim ustanovama radi obezbeđivanja saradnje u istraživanjima, ali i veću saradnju sa lokalnim dobavljačima.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad izjavila  je da se 30 odsto svih nemačkih investicija u Srbiji odnosi na automobilski sektor.

"Ove investicije kreirale su 38.000 radnih mesta. PWO će da unapredi taj angažman", i dodala da dolazak kompanije PWO na srpsko tržište doprinosi i jačanju veza između Nemačke i Srbije u profesionalnom stručnom obrazovanju i nauci, zasnovanom na angažovanju kompanija, kao i na angažovanju Nemačke vlade kroz razvojnu saradnju.

Predsednik Vučić je istakao i da pet od 15 kompanija, koje su najveći izvoznici iz Srbije, dolaze iz Nemačke. Vučić je naveo da je ekonomska saradnja dve zemlje skoro pa savršena.

"U Srbiji 82.000 ljudi radi u nemačkim kompanijama. Trgovinska i razmena usluga u ovoj godini dostići će gotovo 12 milijardi evra. Nemačka je broj jedan što se tiče saradnje Srbije sa bilo kojom zemljom u svetu", kazao je on.

Dodao je da će investicija PWO pomoći da mladi iz Mašinsko-saobraćajne škole i sa Tehničkog fakulteta imaju osiguranu budućnost u Čačku.

Grupacija posluje u sektoru metalske industrije i poseduje pogone za proizvodnju delova za automobilsku industriju u Nemačkoj i Češkoj. Grupacija je u 2022. godini ostvarila konsolidovani prihod od 27 miliona evra i zapošljavala skoro 3.000 radnika, a svoje proizvode plasita u zemlje Evropske unije, Meksika i Kine.

  

  

  

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ