VESTI

Novi projekat Mühlbauer Group u Staroj Pazovi

Feb 01, 2024

Nemačka kompanija Muehlbauer Group obeležila je izgradnju novog proizvodnog pogona u Staroj Pazovi. Vrednost investicionog projekta iznosi 29,5 miliona evra, i do kraja 2025. godine planirano je otvaranje 150 novih radnih mesta

 

Ceremonijom polaganja kamena temeljca, predstavnici kompanije Muehlbauer Group su svečano najavili izgradnju novog, modernog postrojenja u kojem će biti uspostavljena proizvodnja inovativnih mašina za proizvodnju baterija i gorivih ćelija, ali i kompletnih proizvodnih linija.

Obeležavanju početka radova na izgradnji fabrike su pored predstavnika kompanije, osnivača i izvršnog direktora Jozefa Milbauera, prisustvovali i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, kao i predstavnici Razvojne agencije Srbije.

Prilikom obraćanja prisutnima, Jozef Milbauer je istakao da je kompanija Muehlbauer od nastanka usresređena na proizvodnju najkomplikovanijih delova i sistema, u početku za avio industriju i kompanije kao što su Lufthansa i NASA, a danas za industriju poluprovodnika.

„Industriju poluprovodnika čini oprema budućnosti, koja će se pojaviti tek za dve ili tri godine. Mi to sada radimo i razvijamo“, naglasio je predsednik kompanije i dodao „mi smo prva grupa u Evropi koja je započela proizvodnju gorivih ćelija i baterija za električna vozila.“

On se posebno zavhvalio i ministrima iz Vlade koji su pomogli u realizaciji projekta i istakao koliko veliku podršku su imali.

Ambasadorka Nemačke, Anke Konrad, naglasila je da je današnji temeljac još jedna potvrda da nemačke kompanije imaju poverenje u Srbiju.

Predsednik Vučić istakao je da je novi projekat značajna investicija nemačkog tehnološkog giganta, i da će Muehlbauer u Srbiji razvijati novu tehnologiju koju nema niko u svetu. Vučić je dodao da je reč o gorivnim ćelijama i podsetio da je Muehlbauer proizvođač čipova, kako za Ilona Maska, tako i druge poznate kompanije u svetu.

Osnovana 1981. godine, kao kompanija specijalizovana za proizvodnju preciznih delova za avio industriju, Muehlbauer Group danas je svetski poznat proizvоđač inovativnih end-to-end ID rešenja koja se fokusiraju na proizvodnju, personalizaciju i izdavanje bezbednih ličnih karata i e-pasoša prema ICAO standardima i etablirala se kao kompetentan partner posvećen implementaciji bezbednosnih sistema: sistemi kontrole pristupa i granica, tehnologije za inspekciju vida i aplikacije za poluprovodnike.

Kompanija koja zapošljava 3.870 stručnjaka širom sveta, u 2022. godini ostvarila je prihod od prodaje u iznosu od 324,5 miliona evra. Kroz svoje proizvode i usluge posluje u različitim sektorima, kao što su automobilska, železnička i avio industrija, medicinska i farmaceutska, sektor bezbednosti, energetike i zaštite životne sredine... Ova nemačka kompanija posluje na pet kontinenata, preko 35 proizvodnih i servisnih lokacija, dok su proizvodni pogoni smešteni u Nemačkoj, Slovačkoj, Srbiji, BiH, Kini, Maleziji i SAD.

Kompanija Muehlbauer Group je prisutna u Srbiji od 2008. godine. Tehnološki park u Staroj Pazovi je prvi centar takve vrste u Evropi, osim matične Nemačke. Muehlbauer Technologies - Tehnološki centar za inženjering i proizvodnju jedan je od najmodernijih tehnoloških centara u Srbiji, trenutno zapošljava oko 200 stručnjaka iz različitih oblasti. Kompanija kontinuirano ulaže u najnovije tehnologije i inovativne procese kako bi unapredila svoje kompetencije i obezbedila optimizovana rešenja za svakog kupca.

 

  

  

  

Foto: TANJUG / Strahinja Aćimović