Održan 5. forum o internacionalizaciji poslovanja

Nov 09, 2019

Peti forum o internacionalizaciji poslovanja koji organizuju Razvojna agencija Srbije i Razvojna agencija Republike Srpske održan je 7. i 8. novembra u Banji Vrućici u Tesliću. Forum je okupio više od 200 učesnika, preduzeća, klastera, predstavnika razvojnih agencija i drugih institucija koje se bave razvojem.

Centralni događaj i ovogodišnjeg foruma bili su međunarodni poslovni susreti koji su održani pod pokroviteljstvom Evropske mreže preduzetništva na kojima su učestvovala preduzeća i klasteri iz Republike Srpske, Srbije, Kine, Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Crne Gore, Rumunije, Rusije, Slovenije, Turske i SAD. U okviru poslovnih susreta održano je više od 100 B2B sastanaka. Sektori u fokusu bili su poljoprivreda, metaloprerađivačka industrija, drvna i građevinska industrija, tekstil, auto industrija, informacione tehnologije, industrija plastike i plastičnih proizvoda i turizam.

Forum je svečano otvorila ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić koja je istakla da je ovaj događaj vrlo bitan za vlade Republike Srpske, Srbije, ali i u regionu.

"Bitno je da jačamo našu privredu, bitno je da ostvarujemo kontakte sa privrednicima i u Srbiji i da se privrednici iz Srpske povezuju na pravilan način", rekla je Gašićeva novinarima.

Državni sekretar Ministarstva privrede Srbije Branimir Stojanović kazao je da će Ministarstvo privrede Srbije nastaviti da podržava ovakve inicijative jer je za mala i srednja preduzeća najpotrebnije da načine nove kontakte, prije svega regionalno, a onda i van regiona da izlaze na nova tržišta. On je dodao da privrednici na taj način imaju priliku i da upoznaju konkurenciju, kao i da se upoznaju o novim trendovima.

Natalija Terzić, iz Razvojne agencije Srbije (RAS), izrazila je zadovoljstvo što već nekoliko godina za redom  RAS i RARS na jednom mestu okupljaju veliki broj privrednika i organizacija iz više zemalja, a u cilju razmene iskustava, promovisanju poslovanja, kao i uspostavljanja i jačanja poslovne saradnje. I, kako je rekla, sve u okviru aktivnosti i uz podršku Evropske mreže preduzetništva (EEN).

"Razvojna agencija Srbije prepoznaje i veliku pažnju posvećuje međunarodnim poslovnim susretima i aktivnostima koje se organizuju u okviru Evropske mreže preduzetništva, jer su od velikog značaja za naše privrednike i za uspostavljanje saradnje, te se nadamo se da će poslovni susreti koji slede biti i ovoga puta uspešni i da će iz njih proisteći neka buduća saradnja. Očekujemo da ćemo nastaviti sa ovom tradicijom i da ćete i sledeće godine biti naši gosti", kazala je Terzićeva.

Direktor Razvojne agencije Republike Srpske Marinko Đukić podsetio je da se Forum održava naizmenično u Republici Srpskoj i Srbiji, a prethodna četiri bila su u Banjaluci, Novom Sadu, na Jahorini i Zlatiboru i na njima je učestvovalo više od 800 preduzeća, klastera i institucija koje se bave razvojem, tokom kojih je održano je više od 1.700 "B2B" sastanaka.

Paralelno sa poslovnim susretima, u okviru foruma održane su i četiri radionice, a održan je i panel o temi “Podrška MSP kroz EU fondove – iskustva i izazovi”.