VESTI

Počela izgradnja fabrike čokolade Barry Callebaut u Novom Sadu

Mar 05, 2020

Najveća i najmodernija investicija te kompanije

Danas je u Novom Sadu svečano obeležen početak gradnje fabrike čokolade švajcarske kompanije Barry Callebaut, koja će zaposliti najmanje 100 ljudi i biti regionalni centar ove kompanije za distribuciju čokolade na tržište jugoistočne Evrope.

U planu je da fabrika čokolade i kakao proizvoda Barry Callebaut u Novom Sadu počne sa proizvodnjom tokom 2021. godine i da početni proizvodni kapacitet postrojenja bude 50 hiljada tona godišnje. Ukupan nivo investicije, tokom petogodišnjeg perioda, bi trebalo da dostigne 50 miliona evra.

Ceremoniji polaganja kamena temeljca u Novom Sadu prisustvovali su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, glavni izvršni direktor kompanije Barry Callebaut Antoine de St-Afrique, Stojan Kemere regionalni direktor Barry Calebaut, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, kao i Nj.E. ambasador Švajcarske Fipil Ge i Nj.E. ambasador Kraljevine Belgije Kun Adam.

Antoine de St-Afrique, glavni izvršni direktor Barry Callebaut, istakao je da je fabrika u Novom Sadu, ne samo najmodernija, već i najveća investicija koju su realizovali u neku fabriku u poslednjih 10 godina, i da su njihova ulaganja ovde projekti na duže staze.

„Trebalo bi da se poslovanje fabrike prostire dalje od granice Srbije, na nivou regiona snadbevajući čokoladom, punjenjem i smešama razne klijente. Trebalo bi da postane i čvorište talenata, gde možemo da privučemo, obučimo i da razvijamo talentovane ljude. Nismo došli u Novi Sad slučajno. Novi sad je grad sa izuzetno dobrom lokacijom i ima snažnu bazu talentovanih ljudi - ima ugledan univerzitet i dugogodišnju tradiciju obrazovanja. Sve je to nama izuzetno važno, i kad dolazimo negde to radimo na duži rok,“ istakao je Antoine de St-Afrique.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je važnost ove investicije i činjenicu da će to biti najveća fabrika čokolade u ovom delu Evrope. On je dodao ja projekat mnogo važan i za srpsku prerađivačku i prehrambenu industriju, jer će najveći broj sirovina nabavljati sa teritorije naše zemlje. Posebno je istakao očekivanje da se pored fabrike otvori i Akademija čokolade, gde bi se uspostavila saradnja sa fakultetima i uposlili mladi, visokoobrazovani ljudi.