VESTI

POSTAVLJEN KAMEN TEMELJAC ZA FABRIKU TOYO TIRES

Dec 15, 2020

 

U opštini Inđija postavljen je kamen temeljac za fabriku japanske kompanije Toyo Tires, najveću investiciju iz Japana u Srbiji vrednu oko 380 miliona evra.

 

Toyo Tires počeo je izgradnju fabrike u Inđiji, u Severoistočnoj industrijskoj zoni. Reč je investiciji vrednoj oko 380 miliona evra koja će zaposliti 560 ljudi. Prema rečima predstavnika kompanije Toyo, fabrika bi trebalo da bude završena do aprila 2022. godine, i u njoj će potpunosti biti implementirana savremena tehnologija.  

Plan je da u fabrici u Inđiji godišnje bude proizvedeno pet miliona Toyo guma, a izvoz da dostiže i oko 240 miliona evra.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ceremoniji obeležavanja postavljanja kamena temeljca za fabriku Toyo Tires pristustvovali su predstavnici kompanije Toyo Tires i generalni direktor korporacije Toyo Tire Takaši Šimicu, koji se uključio putem video linka, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vućić, NJ.E. ambasador Japana u Srbiji Takahika Kacumata, ministarka privrede Anđelka Atanasković, predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović i predsednik opštine Inđija Vladimir Gak.

Generalni direktor korporacije Toyo Tire  istakao je ova fabrika osma fabrika kompanije Toyo i da je plan da do 2023. godine u njoj bude zaposleno 560 radnika.

Kako je kazao, fabrika u Inđiji  će imati veoma bitnu ulogu unutar Toyo sistema snadbevajući tržišta u Evropi, na Bliskom istoku, Africi i Severnoj Americi.

"Pažljivo smo tražili lokaciju, konkurencija je bila veoma jaka i našli smo savršeno okruženje u Srbiji", kazao je Šimicu.

On je dodao da će se u fabrici u Srbiji koristiti savremena tehnologija i proizvoditi najkvalitetniji proizvodi po najkonkurentnijim cenama, kao i na energetski efikasan način.

Predsednik Srbije zahvalio se svima koji su uspeli da se izbore za, kako je kaže, ovako moćnu i važnu kompaniju.

„Pregovore smo počeli još u maju 2017. godine, tri i po godine traju pregovori da ovakvog giganta dovedemo u Srbiju. Ovo je investicija od velikog značaja za Inđiju, ali i celu Srbiju. Izvoz Toyo Tires-a će biti na nivou od 240 miliona evra, ona će biti jedan od najvećih izvoznika sa teritorije Srbije. To su ogromni podsticaji za razvoj srpske privrede“, izjavio je predsednik Vučić.

Toyo Tires je svetski lider u proizvodnji pneumatika. Korporacija je osnovana 1945. godine u Osaki, a danas ima sedište u Itami i zapošljava preko 12 hiljada ljudi. Poslovne aktivnosti grupe zasnivaju se na dve ključne grane, a to su gume i automobilske tehnologije.

Foto: Tanjug/Strahinja Acimovic