VESTI

POTPISANI MOU SA EGIPTOM O JAČANJU BILATERALNIH I INVESTICIONIH ODNOSA I PODRŠKE MSP

Jul 20, 2022

 

Razvojna agencija Srbije potpisala je dva Memoranduma o razumevanju prilikom zvanične posete predsednika Arapske Republike Egipat i ceremonije dve Vlade – Memorandum o jačanju bilateralnih i investicionih odnosa i Memorandum o razumevanju u oblasti podrške malim i srednjim preduzećima.

 

 

Foto: Tanjug/ Jadranka Ilić

Tokom zvanične posete Srbiji predsednika Arapske Republike Egipat Abdela Fataha el Sisija potpisano je više bilateralnih sporazuma i memoranduma o razumevanju (MOU).

Na ceremoniji između Vlade Srbije i Vlade Egipta, u ime Razvojne agencije Srbije (RAS), direktor Radoš Gazdić potpisao je MOU o saradnji RAS i Uprave slobodnih zona o oblasti jačanja bilateralnih i investicionih odnosa. U ime Ministarstva spoljnih poslova Arapske Republike Egipat Memorandum je potpisao ministar spoljnih poslova Egipta Samih Šukri.

Takođe, RAS je potpisala i MOU sa Agencijom za mala i srednja preduzeća Arapske Republike Egipat o saradnji u oblasti podrške MSP sektoru. Memorandum su potpisali direktor RAS Radoš Gazdić i ministarka trgovine i industrije Arapske Republike Egipat Nevin Gamea.

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi rekao je na konferenciji za novinare, da mu je čast  što je prvi put u Srbiji i zahvalio na gostoprimstvu.

Presednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je velika čast ugostiti egipatskog predsednika nakon četiri decenije. Tokom višednevne posete razgovaraće se o jačanju saradnje, investicijama i trgovini između dve zemlje.

„Uveren sam da su naši današnji razgovori pružili snažan impuls koji će se videti u međunarodnoj areni i u najkonkretnijim ekonomskim oblastima i brojnim projektima koje ćemo da radimo zajedno", rekao je predsednik Vučić.

U Palati Srbije održan je i Srpsko-egipatski poslovni forum, na kome su predstavnici RAS govorili o investicionoj klimi i investicionim potencijalima Srbije u okviru posebne prezentacije "Zašto ulagati u Srbiju", dok je Federacija egipatskih, afričkih i mediteranskih komora održala prezentaciju "Poslovati sa Egiptom".

 

Foto: Tanjug/ Jadranka Ilić