VESTI

POTREBNO UNAPREĐENJE CEFTA SPORAZUMA

Nov 17, 2017

BEOGRAD – 21. novembra, 2017. godine – CEFTA sporazum treba unaprediti, a Vlada Srbije je spremna da učini korak više u pravcu formiranja zajedničkog ekonomskog prostora u tom regionu, ocenio je danas na otvaranju “CEFTA Week 2017”, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

 

CEFTA nedelja se obeležava do 24. novembra, a ključna tema o kojoj će se raspravljati je rešavanje problema slobodnog protoka robe u zemljama CEFTA regiona koje imaju sporazume o slobodnoj trgovini.

 

Ljajić je upozorio da kamioni u regionu i dalje na graničnim prelazima čekaju sedam do 48 sati, godišnje se izgubi 26 miliona sati zbog čekanja kamiona sa robom na granicama, dok se oko 800 miliona evra plaća za različite vrste usluga na graničnim prelazima, što je jedan odsto bruto domaćeg proizvoda zemalja CEFTA regiona.

 

CEFTA mora da se reformiše, da se menja i da ide napred, poručio je potpredsednik Vlade Srbije.

 

„U ovoj CEFTA nedelji se nalazimo na prekretnici tako da će CEFTA ili iskoračiti i ići u pravcu već ekonomske integracije ili u pravcu dalje stagnacije. Već duže vreme se vrtimo u krug“, naveo je Ljajić.

 

Formiranjem zajedničkog ekonomskog područja na Zapadnom Balkanu može se značajnije ubrzati privredni rast svih zemalja regiona, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

 

On je istakao da je realizacija CEFTA sporazuma doprinela jačanju političke stabilnosti i podigla lestvicu regionalne saradnje, unapredila liberalizaciju trgovine, donela povećanje međusobne razmene unutar regiona za 2,5 puta i sa Evropskom unijom za 3,6 puta, a rast izvoza članica CEFTA u druge ekonomije regiona za oko 75 odsto. Istovremeno malim i srednjim kompanijama omogućila je izlazak na regionalno tržište kao prvi korak u internacionalizaciji poslovanja.

 

U okviru CEFTA nedelje, održan je panel o procesu harmonizacije investicionih politika u cilju stvaranja atraktivnog investicionog prostora Zapadnog Balkana. Prema podacima UNCTAD Srbija je, od potpisivanja pristupnice toj organizaciji 2006. godine, zemlja sa najvećim prilivom stranih investicija.

 

Predstavnik Razvojne agencije Srbije Predrag Deretić istakao je da je RAS u 2017. nadmašio prošlogodišnji decenijski rekord u realizaciji investicionih ugovora i samo u prvih deset meseci ove godine realizovao 24 ugovora, ukupne vrednosti 157 miliona evra. Prema njegovim rečima, RAS do kraja godine očekuje realizaciju ugovora vrednosti od oko 200 miliona evra, koja će doneti još oko 10.000 novih radnih mesta, što bi bio novi rekord Srbije u privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mesta.

 

CEFTA nedelja održava se u Beogradu u organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Sekretarijata CEFTA i Privredne komore Srbije.

 

CEFTA nedeljom Srbija završava ovogodišnje predsedavanje tom organizacijom osnovanom decembra 1992 godine čije su članice Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Moldavija, Crna Gora i Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji UNMIK.

 

Srbija ostvaruje suficit u razmeni sa zemljama članicama te organizacije.