VESTI

RAS I JBAS ZA BLIŽU SARADNJU SRBIJE I JAPANA

May 21, 2018

BEOGRAD – 21. maja, 2018. godine - Generalna skupština Japanske poslovne asocijacije u Srbiji (JBAS), održana je danas u Razvojnoj agenciji Srbije (RAS), u okviru zajedničkih aktivnosti na unapređenju privredne saradnje Srbije i Japana.

Predstavinike JBAS je na Generalnoj skupštini pozdravio vršilac dužnosti direktora RAS Radoš Gazdić, koji je tom prilikom istakao značaj saradnje Srbije i Japana.

U cilju što boljeg povezivanja Srbije i Japana, kako je rečeno, RAS blisko sarađuje sa japanskim institucijama „JICA“ (Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju) i „JETRO“ (Japanskom organizacijom za razvoj trgovine i investicija).

Veoma je značajna dugogodišnja saradnja sa JICA na projektu „Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MSPP u zemljama Zapadnog Balkana“, a trenutno je aktuelna druga faza projekta, koja obuhvata period od 2017. do 2020. godine, istakla je direktorka Sektora za planiranje i razvoj RAS Ana Žegarac.

Žegarac je istakla da se projekat odnosi na zatvaranje ciklusa standardizovane usluge mentoring u Srbiji, kao i nastavak transfera srpske ekspertize na polju mentoringa u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju, uz podršku japanskih eksperata.

„Taj projekat je rezultat višegodišnje uspešne saradnje i jedini je projekat JICA koji ima regionalni karakter sa RAS kao partnerom u transferu srpskog modela standardizovane mentoring usluge na zemlje u regionu. Takođe, ovo je redak primer da JICA podržava četvrti projekat zaredom u jednoj zemlji“, dodala je Žegarac.

Javni poziv za sprovođenje standardizovane usluge mentoringa, namenjen mikro, malim, srednjim preduzećima i preduzetnicima, kao i zadrugama, je otvoren do 1. juna ove godine. Više informacija nalazi se na stranici OVDE, a na raspolaganju su i mail: mentoring@ras.gov.rs ili telefon: 011/3398 809.

Saradnja između RAS i JBAS je definisana i Memorandumom o saradnji koji je potpisan u februaru ove godine.

Generalnoj skupštini je prisustvovalo oko 30 članica JBAS, a prezentaciju je održala i organizacija SOS Dečija sela Srbije.