VESTI

RAS NA KONFERENCIJI RE-SET SUMMIT EKONOMIJA

Nov 18, 2020

 

Na današnjoj konferenciji RE-SET SUMMIT EKONOMIJA, koju organizuje Adria Media Grupa, kao jedan od panelista učestvovao je v.d. direktor Razvojne agencije Srbije, Radoš Gazdić. Gazdić je govorio o investicionim projektima u zemlji, podršci koju RAS i Vlada pružaju i perspektivama u budućnosti kada je reč o ulaganjima.

 

Direktor RAS-a govorio je u okviru prvog panela nazvanog “Privredni rast – Domaće i strane investicije” zajedno sa Katarinom Obradović Jovanović, pomoćnicom ministra u Ministarstvo privrede, Andrijom Vukovićem, finansijskim direktorom MK Group i Sašom Ćoringom, generalnim direktorom kompanije Continental Automotive Srbija.

Na konferenciji je bilo reči o potencijalima za privredni rast: digitalizacija, podsticanje izvoza, promena lanaca snabdevanja ka bližim tržištima, podsticanje inovacija i digitalne transformacije u cilju rasta zaposlenih, fokus na saradnji sa lokalnim privrednicima u lancu snabdevanja.

Photo ReSet Summit 2020 cover.png

Foto/Printscr 

Prva se učenicima obratila pomoćnica ministarke privrede Katarina Obradović Jovanović rekavši da se ona konkretno bavi malim i srednjim preduzećima i istinski veruje da baš ona treba da iskoriste šansu u povezivanju sa velikim preuzećima i investitorima. Njima je vremenom počelo da se posvećuje sve više pažnje, a analize pokazuju da je čak 4 milijarde dinara usmereno na njih u proteklom periodu u vidu podsticaja.

Direktor RAS, Radoš Gazdić je na samom početku rekao da su nam početkom decenije dolazili investori iz tehnološki nižih grana, što je i bilo očekivano jer smo operisali sa skoro 25 odsto nezaposlenih, a to je bio i cilj da se privuku investicije koje će u jednom dahu zaposliti veliki broj ljudi - do 2.000 za samo godinu ili dve.

“Sada privlačimo investicije višeg tehnološkog nivoa, ali i kompanije koje uključuju svoje R&D centre što nismo mogli da očekujemo ranije. Jednostavno, sada se pozicioniramo kao zemlja koja više pruža pameću nego rukama”, rekao je Gazdić.

Saša Ćoringa, generalni direktor kompanije Continental Automotive Srbija, istakao je činjenicu ne traže svi investitori samo jeftinu radnu snagu, nego da je njegova kompanija izabrala Srbiju između čak 30 kandidata - zemalja baš zbog inženjera, kvalifikovane radne snage,  IT i sektora računarstva čiji su radnici poreklom iz Srbije izuzetno cenjeni u svetu. On je naglasio da mu je bila potrebna inovativnost i obrazovanje da bi pravio potpuno nove,  kompleksne i skupe proizvode koji će se prodavati u celom svetu.

Dodao je da se čak 15 inženjera vratilo u Srbiju iz Nemačke, Švedske i drugih vodećih zemalja sveta i da trenutno sa inženjerima u Srbiji radi na inovacijama u automobilskoj industriji, poput automatskog kamiona - kamiona bez vozača.

“Velika je stvar da imamo kompletan i kompleksan proizvod koji potiče iz Srbije, da na njemu piše made in Serbia, to je potpuno drugačija vrednost za privredu Srbije… Srbija ima veliku prednost kad je reč o budućnosti jer će tu biti potrebna inovativnost, a tako je jedan naš Srbin osmislio inovativnu tehnologiju koja će doneti revoluciju u industriji. A mi smo kao kompanija i dobili dve nagrade u oblasti veštačke inteligencije”, rekao je Ćoringa.

Andrija Vuković koji predstavlja veliku domaću kompaniju (MK Group) koja deluje u čak tri velika segmenta - bankarstvo, agrar i turizam, je rekao da u narednom periodu domaći privredni subjekti treba da investiraju u samu Srbiju i budu vodeći investitori u zemlji, a njegova kompanija investiraće 30 miliona evra u domaći agrar kao i u postrojenje za biogas, kao i u turizam  - konkretno Kopaonik gde će biti invesitirano 30 miliona evra u renoviranje smeštajnih kapaciteta ali i obogaćivanje sadržaja i dalji razvoj destinacije. Uprkos virusu i krizi, vidimo potencijal za dalji rast - dodao je on.

Konferencija RE-SET EKONOMIJA 2020 održava se od 16-20 novembra, i obuhvata nekoliko tematskih zasebnih celina: Regionalizaciju, Zelenu ekonomiju, Privredni rast, Digitalizaciju i Turizam.

Događaj RE-SET SUMMIT 2020 skup je nekoliko konferencija - segmenata (Ekonomija, Obrazovanje i Zdravstvo) koji će trajati do 27.novembra.

 

Re-Summit-WEB-Global-Visual.jpg