VESTI

RAZVOJNA AGENCIJA SRBIJE DOBITNIK EEPA NAGRADE

Nov 29, 2017

Razvojnoj agenciji Srbije je na svečanosti povodom Skupštine MSP i Međunarodnog samita za Startup kompanije dodeljena nagrada kao nacionalnom pobedniku i predstavniku Srbije u okviru evropskog takmičenja - EEPA 2017, a u kategoriji „Podrška internacionalizaciji poslovanja MMSPP“. Svečanost je održana 23. novembra u Talinu, Estonija, a u organizaciji Evropske komisije i Estonije kao predsedavajuće Saveta EU. Ovim događajem je označen i početak evropske MSP nedelje.  

MSP nedelja je najznačajniji događaj na nivou Evropske Unije za mala i srednja preduzeća i organizacije koje im pružaju podršku. Ovaj događaj na jednom mestu okuplja kompanije, organizacije, državne institucije, akademsku zajednicu, kao i medije, koji u okviru radionica, predavanja i interaktivnih skupova promovišu kako Startup kompanije, tako i MSP i definišu nove pravce podrške i unapređenja njihovog statusa.    

Razvojna agencija Srbije se za nagradu  EEPA 2017 kandidovala aktivnostima i rezultatima Projekta podrške razvoju privatnog sektora (PSD) koji sprovodi u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj „USAID“, u tri grada (Vranje, Leskovac i Novi Pazar) i devet opština (Preševo, Bujanovac, Medveđa, Raška, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš) južne i jugozapadne Srbije. PSD pruža podršku mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima (MMSPP); udruženjima/klasterima i omladinskom i ženskom preduzetništvu u lakoj, prehrambenoj i tekstilnoj industriji, u cilju povećanja izvoza i prodaje i kreiranja novih radnih mesta.

Takmičenje „EEPA“ (European Enterprise Promotion Awards) je inicijativa Evropske komisije, koja ima za cilj da prepozna i nagradi izuzetne primere podrške i promocije preduzetništva. Evropsko priznanje pobednicima donosi vidljivost i promociju  širom Evrope i kao pozitivan primer inspiriše druge da pokrenu posao.