VESTI

REGIONALNI INOVACIONI FORUM 2022: POVEZIVANJE PRIVREDE I AKADEMSKE ZAJEDNICE VAŽNO ZA RAZVOJ INOVACIJA

Jul 08, 2022

 

Treći Regionalni Inovacioni Forum uspešno je održan u okviru konferencije CNN Tech 2022, u hotelu Mona na Zlatiboru. Forum su svečano otvorili ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Branko Ružić i prodekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Aleksandar Grbović. Predstavnici RAS prezentovali su programe podrške privredi i primere dobre prakse korisnika programa.

ruzic reg inovacioni forum.png

 

Na otvaranju Foruma ministar Ružić je predočio aktivnosti koje Ministarstvo prosvete, Fond za inovacionu delatnost i Fond za razvoj preduzimaju kako bi podstakli inovativne aktivnosti na lokalnom, ali i regionalnom i međunarodnom nivou.  On je najavio i novi ciklus projekata “Ideje” koji su u prethodnom projektnom ciklusu izazvali veliko interesovanje akademske zajednice Srbije. Javni poziv za prijavu naučno-istraživačkih projekata u okviru Programa "Ideje" iz marta ove godine ima budžet od 30 miliona evra kojim će se finansirati 105 odobrenih projekata.

Prodekan Mašinskog fakulteta prof. dr Grbović je prisutnima prezentovao podatke o do sada održanim konferencijama CNN Tech, i naglasio značaj koji ovakve konferencije imaju za povezivanje akademske zajednice i privrede, kao i  prosperitet društva u celini, kroz realizaciju zajedničkih inovativnih projekata i ideja.

U prisustvu preko 90 predstavnika privrede i akademske zajednice, svoje aktivnosti predočili su i predstavnici Naučno-tehnološkog parka iz Čačka, Razvojne agencije Srbije (RAS), Regionalne Inovacione Šemre i predstavnici Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i Privredne komore Srbije (PKS).

 

IMG_20220707_115928.jpg IMG_20220707_120947.jpg

 

Natalija Terzić, viša savetnica u sektoru za podršku malim i srednjim preduzećima RAS, govorila je o projektima i programima kroz koje RAS pruža podršku razvoju, rastu i inoviranju poslovanja domaćih kompanija i start-apima.

Prof. dr Goran Stojanović sa Fakulteta tehničkih nauka i Tamara Ljubović iz PKS dali su pregled dobrih primera iz prakse i aktuelnih poziva u okviru evropskog programa Horizon.

Predstavljajući već uobičajenu platformu za diskusiju i razmatranje tema od značaja za privredu i akademsku zajednicu, ovogodišnji Forum fokusirao se i na poslovno povezivanje, te su održani i B2B sastanci kao najbolji način povezivanja i kompanija i institucija, ali i razmene znanja i iskustava kao osnove potencijalne buduće saradnje.

 

IMG_20220706_150532.jpg img-20220706-114044.jpg

 

Organizatori konferencije CNN Tech su Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Inovacioni centar Mašinskog fakulteta i Centar za poslovne treninge, a koorganizatori Regionalnog Inovacionog Foruma, kao partneri u okviru Evropske mreže preduzetništva (EEN), su Privredna Komora Srbije, Razvojna Agencija Srbije, Mašinski fakultet Univerziteta u Podgorici i Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Pokrovitelji konferencije i foruma su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.