VESTI

SEE AUTOMOTIVE CONFERENCE 2024

May 23, 2024

Jubilarna 10. konferencija “SEE Automotive – Connect&Supply” održana je 21. i 22. maja, 2024. godine u hotelu Crown Plaza u Beogradu

 

 

Konferencija “SEE Automotive – Connect&Supply 2024”, koju tradicionalno organizuje Automobilski i mobiliti klaster Srbije, u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i drugih brojnih partnera, okupila je  preko 260 predstavnika kompanija automobilskog sektora iz Jugoistočne Evrope i više od 20 eminentnih govornika.

Ovogodišnju konferenciju otvorili su g. Igor Vijatov, direktor Automoblskog klastera Srbije, gđa Anke Konrad, ambasadorka SR Nemačke u Srbiji, g. Emanuel Žofre, direktor Kancelarije EK u Srbiji, a prisutnima su se obratili i g. Vladimir Tomić, direktor Sektora za strateška ulaganja Razvojne agencije Srbije, i g. Tomislav Knežević, rukovodilac GIZ Projekta za razvoj privatnog sektora.

Glavne teme ovogodišnje konferencije bile su aktuelnosti iz oblasti e-mobilnosti, dekarbonizacije, ali i novih trendova u kombinovanju visokih tehnologija i radne snage. Glavni cilj je povezivanje OEM proizvođača, TIER1&2 kompanija i relevantnih javnih institucija, i ulazak u lance dobavljača, kako bi se podstakao razvoj automobilske industrije u regionu Jugoistočne Evrope.

O aktuelnim planovima OEM i TIER1&2 kompanija, izazovima i potencijalima za dobavljače iz Jugoistočne Evrope, kao i mogućnostima za razvoj i primenu inovacija u automobilskoj industriji, tokom dva dana Konferencije, govorili su predstavnici najznačajnijih svetskih automobilskih kompanija i pratećih industrija, koji već posluju i u Srbiji: ZF, Continental, Kia, Norma, Grah Automotive, Feka, i mnogih drugih Kao uspešna priča predstavljena je kompanija Rivian koja je u Srbiji otvorila Razvojni centar.

Drugog dana konferencije, u okviru Evropske mreže preduzetništva i podršku Razvojne agencije Srbije, održano je preko 300 b2b sastanaka. Iz dosadašnje prakse je zaključeno da ovaj segment konferencije značajno doprinosi povezivanju dobavljača i razmeni iskustava.

AC Serbia je mreža srpskih kompanija i organizacija koje se bave proizvodnjom delova i komponenti za automobile, odnosno pružanjem usluga u automobilskom sektoru. Misija AC Serbia povezuje poslovanje i umrežavanje naučnih, razvojnih i javnih institucija u pokretanju zajedničkih razvojnih projekata, jačanju konkurentnosti svojih članica, postizanju profitabilnog pozicioniranja u lancu vrednosti dobavljača međunarodnih proizvođača automobila i indirektno utiče na poboljšanje ekonomske situacije u okviru celog sektora dobavljača automobila.

 

  

  

  

  

  

Foto: AC Serbia