VESTI

SRPSKE FIRME NA SAJMU PRIVREDE PANAIR U TIRANI

Nov 23, 2017

TIRANA – 23. novembra, 2017. godine - Oko 100 domaćih firmi učestvovaće na Međunarodnom sajmu privrede u Tirani PANAIR, koji će biti otvoren danas i trajaće do 26. novembra.

Razvojna agencija Srbije organizuje nastup 22 domaće firme iz južne i jugozapadne Srbije, u okviru PSD (Private Sector Development) projekta, koji realizuje u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).

Srpski proizvođači iz sektora prehrambene, modne i lake industrije predstaviće svoje proizvodne programe na štandu površine 120 kvadratinih metara koji se nalazi u centralnom delu Palate kongresa.

Takođe, u zajedničkoj organizaciji RAS i Privredne komore Srbije (PKS) na zasebnom Nacionalnom štandu Srbije površine 290 kvadartnih metara, svoje porizvode i usluge će predstaviti dodatnih 40 domaćih izlagača, a u subotu će biti održana prva skupština Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija.

Učesnicima skupštine Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija, kako je najavljeno, obratiće se albanski premijer Edi Rama i ministar ekonomije i finansija Arben Ahmetaj.

Nakon plenarnog zasedanja, predviđen je Poslovni forum, odnosno bilateralni poslovni razgovori albanskih i srpskih privrednika.

Međunarodni privredni sajam PANAIR 2017 najveća je sajamska manifestacija u Albaniji koja okuplja kompanije iz svih grana privrede i pruža priliku za susrete proizvođača, trgovinskih lanaca, uvoznika i distributera iz Albanije.

Sajam PANAIR će ove godine biti održan 24. put, a domaće firme će imati priliku da svoje proizvode predstave i plasiraju na nova tržišta, kao i da pospeše postojeće i steknu nove poslovne kontakte.

U 2016. godini na sajmu je učestvovalo oko 300 izlagača iz 30 zemalja sveta i zabeleženo je preko 20.000 stručnih posetilaca.

 

PSD projekat - Projekat podrške razvoju privatnog sektora se realizuje u tri grada (Vranje, Leskovac i Novi Pazar) i devet opština (Preševo, Bujanovac, Medveđa, Raška, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš) južne i jugozapadne Srbije. Projekat je počeo sa realizacijom u julu 2013. godine i traje do kraja 2017. godine.

Opšti cilj projekta je jačanje MMSP u odabranim regionima putem šireg povezivanja, uspostavljanje veza između MMSP u odabranim regionima, kao i novih, većih tržišta, te rast prodaje i izvoza, i otvaranje novih radnih mesta.

Partneri na projektu su Razvojna agencija Srbije, kao koordinator, dok su realizatori na terenu akreditovane regionalne razvojne agencije (ARRA), koje su nadležne za područje gradova i opština gde se Projekat realizuje, i to: ARRA „Zlatibor“ iz Užica, ARRA „SEDA“ iz Novog Pazara, Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga - CRJPO iz Leskovca, i Regionalna agencija za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga iz Kraljeva.