VESTI

Srpski vinari na sajmu „Prowein“ u Nemačkoj

Mar 20, 2023

Proizvođači vina i rakije iz Srbije i ove godine nastupaju na Međunarodnom sajamu vina i alkoholnog pića ProWein u Dizeldorfu u Nemačkoj, od 19. do 21. marta. Manifestacija se održava u 17 hala, a izlagačke kategorije obuhvataju vino, šampanjac, žestoka pića, craft pivo i jabukovaču

 

Na Nacionalnom štandu Srbije svoju ponudu predstavlja devet izlagača: Fruškogorski Vinogradi, Vinarija Doja, Vinarija Drašković, Vinarija Verkat, Vinarija Rubin, Vinarija Pusula, Vinarija Savić, Vinarija Venčac i Tandex/Petra vinarija.

Prvog dana sajma, kao ambasador srpskih vina Karolina Gilbi, održala je Masterclass Serbia ProWein - Taste the difference. Vlasnica prestižne titule Master of Wine, publici je predstavila srpska vina iz različitih vinorodnih regija, pažljivo odabranih da prikažu diverzitet i neotkrivene potencijale srpske vinske scene.

 

Da je ProWein centralni događaj i vrhunska međunarodna poslovna platforma u oblasti vina i jakih alkoholnih pića potvrđuju i brojevi. Tokom tri dana prošlogodišnje manifestacije predstavilo se preko 5.700 izlagača iz 62 zemlje, dok je broj posetilaca iznosio oko 38.000. Na pomenutom sajmu,  toplička vinarija "Doja" postigla je zapažen uspeh osvojivši dva visoka priznanja, zlatno i srebrno odličje "Best of Show Special Awards" u kategoriji najboljih svetskih vina. Vinarija"Doja" je nagrađena priznanjima za vino "Doja Breg Prokupac 2017", koje se ovenčalo zlatnom medaljom, dok je vino "Doja Breg Cabernet Sauvignon 2017", dobilo srebrnu medalju.

Međunarodni sajam vina i alkoholnih pića ProWein je jedna od najvećih i najznačajnijih specijalizovanih izložbi vina, vinarske opreme i alkoholnih pića u Evropi i na svetu, na kojoj se susreću distributeri i predstavnici vodećih maloprodajnih lanaca. Ove godine, po prvi put, segment vina bez alkohola, kao i ona sa niskim sadržajem alkohola, po prvi put će dobiti zasebnu sajamsku celinu, koja nosi naziv World od Zero.

Nastup domaćih kompanija u okviru Nacionalnog štanda zajednički organizuju Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbije.