VESTI

Za unapređenje izvoza preduzetnicima i do milion dinara bespovratno

Nov 07, 2017

Razvojna agencija Srbije (RAS) pozvala je danas sve preduzetnike iz Srbije koji žele da unaprede svoj izvoz da se prijave za program podrške i konkurišu za maksimalno milion dinara bespovratnih sredstava.

V.d. direktora RAS Radoš Gazdić rekao je Tanjugu da je reč o Programu promocije izvoza, u delu koji se odnosi na individualne nastupe na međunarodnim sajmovima u inostranstvu, a koji je otvoren početkom marta ove godine u okviru kampanje "Kreiraj život".

- RAS je u okviru ove kampanje, koja obuhvata osam programa podrške malim i srednjim preduzećima, izdvojio oko milijardu dinara podrške a u toku je realizacija i evaluacija tih programa - rekao je Gazdić.

On je u okviru Trećeg foruma o privrednoj saradnji Republike Srpske i Srbije na Jahorini rekao Tanjugu da je u programu promocije izvoza do sada odobreno 38 zahteva za nastup na međunarodnim sajmovima, a čija je vrednost oko 23,6 miliona dinara.

Taj deo programa namenjen je, kako je objasnio Gazdić, privrednim društvima i preduzetnicima koji žele da predstave svoje proizvode na nekom od međunarodnih sajmova u inostranstvu i time povećaju izvoz.

Za dodelu bespovratnih sredstava, kaže, mogu da konkurišu mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici koji vode poslovne knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva i kojima je pretežna delatnost proizvodnja ili prerada.

RAS, kako kaže, sufinansira do 50 odsto ukupnog iznosa troškova projektnih aktivnosti bez PDV-a, što maksimalno može biti do milion dinara i to za zakup i izgradnju izložbenog prostora, izradu promotivnog materijala i organizaciju uzvratnih poseta stranih kompanija, potencijalnih partnera.

Više informacija o ovom programu nalazi se na sajtu  http://www.ras.gov.rs/kreiraj-zivot/otvoreni-pozivi-konkursi/javni-poziv-za-ucesce-u-programu-promocije-izvoza 

Video:  https://youtu.be/WNxdIZqwG0E