VESTI

Austijski Palfinger obeležio početak izgradnje pogona u Nišu

Sep 12, 2023

Austrijska kompanija „Palfinger“ je danas obeležila izgradnju proizvodnog pogona u Nišu, vrednog 35,5 miliona evra. Početak proizvodnje je najavljen za 2024. godine, a do momenta kompletiranja projekta, 2027. godine, biće kreirano oko 375 novih radnih mesta

 

Svečanom ceremonijom polaganja kamena temeljca, predstavnici kompanije Palfinger su najavili izgradnju super-modernog postrojenja u kom će biti uspostavljena proizvodnja čeličnih komponenti i podsklopova za široku paletu proizvoda, od dizalica za utovar do pristupnih platformi.

Obeležavanju početka radova na izgradnji fabrike su pored predstavnika kompanije, direktora Andreasa Klausera, i predsednika Aleksandra Vučića prisustvovali ministar privrede Slobodan Cvetković, ministar građevinarstva Goran Vesić, gradonačelnica Grada Niša Dragana Sotirovski, ambasador Austrije u Srbiji Kristijan Ebner, kao i predstavnici Razvojne agencije Srbije.

Direktor austrijske kompanije Andreas Klauser naveo je da je Niš idealno mesto za novo proizvodno postrojenje zbog svog kvalifikovanog kadra, strateške pozicije i ekonomske podrške razvoju.

„Uložićemo 34,5 miliona evra, imamo jaku podršku Vlade. Ovo je bitan deo razvoja kompanije Palfinger i želimo da se razvijamo. Ovde imamo obrazovane ljude, od kojih se 70 prijavilo za posao“, dodao je Klauser.

Ambasador Austrije u Srbiji,  Kristijan Ebner,  je izjavio da odluka menadžmenta kompanije Palfinger  da posluje u Srbiji potvrđuje dobru i dugoročnu privrednu saradnju.

Predsednik Vučić izjavio je da je Palfinger ozbiljna kompanija, koja je stigla u Srbiju i rešena da tu decenijama i ostane. Donosi najmoderniju opremu, posao za mlade i plate iznad proseka.

„Ova kompanija je svetski lider, a glavni proizvod kompanije Palfinger jeste dizalica sa zglobom na kamionu koja je dostupna u oko 150 modela. Kompletna proizvodnja niške fabrike namenjena je izvozu u Francusku, Nemačku, Austriju i Sloveniju.“

Predsednik je dodao da se nastavljaju razgovori i o otvaranju razvojno-istraživačkog centra, kako bi se angažovali mladi ljudi sa Niškog univerziteta.

Visoki standardi koje Palfinger postavlja se odražavaju i na arhitekturu novih zgrada. Postrojenje u Nišu će biti veoma proaktivno sa aspekata uštede i proizvodnje energije. Fotonaponski sistemi koji će prekrivati krovnu površinu od 15.000 m2 proizvodiće samostalno oko 2 MW vršne snage kada budu završeni.

Proizvodi kompanije su sastavni deo Strategije 2030 i dva strateška stuba kompanije „Go for Solutions” i „Go Digital”. Kombinovanjem fizičkih i digitalnih rešenja, Palfinger prerasta u pružaoca integralnih rešenja za podizanje. Za klijente kompanije, to znači da na jednom mestu mogu dobiti i hardversko i softversko rešenje - visoko umrežene, individualno konfigurisane proizvode.

Kompanija Palfinger je međunarodna, tehnološka i mašinska kompanija i vodeći svetski proizvođač i pružalac inovativnih rešenja za dizalice i sisteme podizanja.

Palfinger posluje u okviru grupacije koju čine 84 kompanije u 33 zemlje, sa 31 proizvodnom i montažnom jedinicom, a poseduje prodajnu i servisnu mrežu na preko 5.000 lokacija u više od 130 zemalja na svim kontinentima.

Prema godišnjem izveštaju holdinga u 2022. godini promet je iznosio rekordnih 2,23 milijarde evra, što je rast u odnosu na 2021. godinu, kada je promet bio oko 1,84 milijarde evra. Broj zaposlenih u grupaciji iznosi 12.210 radnika.

 

  

  

 

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ