VODIČ ZA IZVOZ VOĆA I POVRĆA NA TRŽIŠTE VELIKE BRITANIJE

VODIČ ZA IZVOZ VOĆA I POVRĆA NA TRŽIŠTE VELIKE BRITANIJE

 

Priručnik "Vodič za izvoz svežeg, smrznutog i prerađenog voća i povrća na tržište Velike Britanije" predstavlja polaznu tačku za sve one koji žele da se upuste u poslovanje na dinamičnom tržištu Velike Britanije.

Bregzit, odnosno, izlazak Velike Britanije iz jedinstvenog tržišta EU, promene u društveno-političkim okolnostima, rast cena hrane doveli su do toga da se britanski lanci snabdevanja okrenu ka novim tržištima zemalja u razvoju, koja mogu da ponude visoko-kvalitetne proizvode po konkurentnim cenama.

Novonastale okolnosti značajno su uticale na poboljšanje pozicije kompanija iz zemalja Zapadnog Balkana, posebno Srbije i Severne Makedonije, u pregovorima sa britanskim partnerima.

Danas izvoznici iz regiona mogu da se oslone na preferencijalni tarifni režim kojim ne postoji carina na većinu izvoza svežeg voća i povrća u Veliku Britaniju, i kojim je znatno unapređena njihova pozicija prilikom započinjanja pregovora i realizacije izvoznih poslova.

"Vodič za izvoz svežeg, smrznutog i prerađenog voća i povrća na tržište Velike Britanije" pruža detaljne informacije o svim segmentima poslovanja i plasiranja robe na ovom, izuzetno zahtevnom tržištu. U Priručniku su detaljno analizirani tržište hrane Velike Britanije, kao i trendovi, sadrži korisne savete za pakovanje, deklarisanje i brendiranje prehrambenih proizvoda, ali i ključne korake u procesu izvoza svežeg, smrznutog i prerađenog voća i povrća na ovo značajno evropsko tržište.

BROŠURA: VODIČ ZA IZVOZ VOĆA I POVRĆA NA TRŽIŠTE VELIKE BRITANIJE

 

Publikacija “Vodič za izvoz voća i povrća: Praktične informacije o izvozu svežeg, smrznutog i prerađenog voća i povrća iz zemalja Zapadnog Balkana na tržište Velike Britanije ” podržana je u okviru projekta Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) pod nazivom “Podrška diverzifikaciji izvoza poljoprivrednog i prehrambenog sektora Zapadnog Balkana i Istočne Evrope”.