VESTI

OTVORENA FABRIKA SMP AUTOMOTIVE U ĆUPRIJI

Nov 26, 2021

 

Kompanija Motherson otvorila je fabriku, SMP Automotive, u Ćupriji u kojoj će se proizvoditi delovi za enterijer automobila. Otvaranju je prisustvovala predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić.

 

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

 

Investicija je vredna 38 miliona evra, a u fabrici će raditi oko 450 radnika do kraja 2025. godine. Trenutno je u ovoj firmi zaposleno oko 160 radnika na neodređeno vreme. Pogon se nalazi u industrijskoj zoni “Dobričevo” i prostire se na oko 25 hiljada kvadratnih metara.

Proizvodni pogon kompanije SMP Automotive u Ćupriji, koja je deo grupacije Motherson-a, praviće enterijer za premijum brendove automobila kao što su Porše, Audi, BMW.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić na svečanom otvaranju zahvalila se investitorima na tome što su pokazali "dodatnu veru" u Srbiji i podsetila da Motherson u Smederevu ima oko 4.000 zaposlenih u svojim pogonima.

"Sto posto sam uverena da ćete ovde naći prelep dom i da ćete biti srećni i zadovoljni u Ćupriji, i hvala vam na tome što već danas razmišljate o tome da se i dalje širite u Srbiji, što ste već kupili dodatno zemljište i što verujući u vašu kompanu i ljude verujete i u Ćupriju", poručila je premijerka. I dodala da veruje da će Ćuprija, Paraćin i Pomoravlje imati mnogo svetliju budućnost zahvaljujući ovoj investiciji.

Motherson je prisutan u Srbiji od 2017. godine, kada su potvrdili preuzimanje PKC Group koja realizuje dva projekta u Smederevu. Kamen temeljac za fabriku u Ćupriji položen je u avgustu 2020.

Grupacija Motherson osnovana je 1975. godine i jedna je od 21 najvećih i najbrže rastućih proizvođača automobila u svetu.

U svom sastavu ima veliki broj kompanija, globalni je snabdevač koji pruža kompletna sistemska rešenja za automobilsku industriju, od dizajna, simulacije i prototipiranja do alata, oblikovanja, farbanja i završne montaže visoko integrisanih modula.

Takođe, proizvodi rashladne sisteme, obrađene i sinterovane metalne delove, delove elastomera, alate za rezanje, metale za tanki film i alat za brizgiranje i pruža sveobuhvatne usluge IT i dizajnerskog inženjerninga za različite segmente industrije.

Kompanija je prisutna na 270 lokacija, u 41 zemlji sveta, ukupno zapošljava 135.000 radnika i ima 24 razvojna centra.

 

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević