VESTI

Predstavljeni investicioni potencijali istočne Srbije – Invest East Serbia

Sep 09, 2021

 

U Beogradu je danas održan događaj „Invest East Serbia“ koji je prezentovao investicione potencijale istočne Srbije. Prezentacija je izazvala interesovanje poslovne zajednice i okupila više od 70 predstavnika ambasada, stranih kompanija, stranih privrednih komora i poslovnih asocijacija, kao i drugih koji se bave investicijama. V.d. direktor RAS, Radoš Gazdić predstavio je investicionu klimu Srbije i uspehe u privlačenju direktnih ulaganja.

Foto: RARIS

Na prezentaciji su predstavljene prednosti poslovanja i investiranja u istočnu Srbiju, kao i 32 investicione mogućnosti, projekata i lokacija u istočnoj Srbiji, kao što su: industrijske zone, projekti JPP, životne sredine, prehrambene industrije, turizma, hemijski park, više brownfield-a, spa i welnes, itd. Među investicionim mogućnostima su i industrijske zone Istok i Zapad u Zaječaru; izgradnja turističkog kompleksa „Jabučko ravnište“ na Staroj planini, hotel „Banjica“, kasarna i nekadašnja fabrika IMT u Knjaževcu;  Dom vojske i Hemijski park u Negotinu; kompleks ugostiteljskih objekata „Jezero“ i više restorana u Tvrđavi Fetislam u Kladovu; Industrijska zona u Boljevcu; pogoni bivše Zlatare Majdanpek; hoteli „Turist“ i „Zdravljak“ u Sokobanji;  Gamzigradska banja itd.

Učesnici prezentacije su se saglasili da je istočna Srbija dobro mesto za investicije i da su potencijali ya investiranje u ovom delu Srbije veliki, a neke od prednosti su dostupnost greenfield i brownfeild lokacija, dobro obučeni i dostupni ljudski kapaciteti, izbor lokalnih dobavljača i činjenica da još uvek nema velike konkurencije stranih investitora.

 

Foto: RARIS

 

Prezentaciju je organizovao RARIS – Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije zajedno sa opštinom Knjaževac, a događaj je otvorio v.d. direktor Razvojne agencije Srbije (RAS) Gazdić koji je pozdravio sve prisutne i potom prezentovao investicione potencijale i investicionu klimu u Srbiji, sa posebnim osvrtom na postignute rezultate u privlačenju direktnih ulaganja i kapacitete i rezultate ostvarene u Istočnoj Srbiji. 

"Gotovo 60 odsto novih investicija u Istočnoj Srbiji odnosi se na automobilsku industriju, a perspektivne oblasti za ulaganja su poljoprivreda, turizam i banjski kapaciteti", kazao je direktor RAS Radoš Gazdić i dodao da se u Istočnoj Srbiji realizuje 31 projekat vrednost od oko 2 milijarde USD. 

Gazdić je pored toga istakao i koje su to izazovi sa kojima se trenutno susrećemo kao zemlja u privlačenju investicija i na čemu se to može raditi posebno na lokalnom, odnosno regionalnom nivou, kako bi investicija u određenim krajevima bilo više.

Mimo Gazdića na prezentaciji su govorili i Anne-Kristin Piplica, šef privrednog odeljenja Ambasade SR Nemačke, koja je dala svoje viđenje potencijala istočne Srbije i predstavila podršku koju Nemačka pruža, Vladan Jeremić, direktor RARIS-a, koji je predstavio 11 glavnih prednosti istočne Srbije i Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac, koji je na primeru svoje opštine detaljno predstavio kako opština pomaže investitorima.

Za više informacija o investicionim potencijalima istočne Srbije posetite www.investeastserbia.com .