Prezentacija “Business Opportunities for Belgian Companies in Serbia” još jedan korak u poslovnoj saradnji Republike Srbije i Kraljevine Belgije

Feb 21, 2019

Razvojna agencija Srbije (RAS), Kancelarija za ekonomiju i trgovinu Ambasade Belgije u Srbiji i Belgijsko-srpska poslovna asocijacija, održale su danas prezentaciju na temu “Business Opportunities for Belgian Companies in Serbia” namenjenu, prvenstveno, belgijskim kompanijama koje posluju već u Srbiji i kompanijama koje su zainteresovane da započnu poslovanje ili prošire prisustvo u Srbiji.

U pozdravnom govoru prisutnima su se obratili NJ.E. gospodin Koenraad Georges L. Adam, ambasador Kraljevine Belgije u Srbiji i v.d. direktor RAS-a Radoš Gazdić.

Ambasador Kraljevine Belgije, Koenraad Georges L. Adam pozdravio je ideju jednog ovakvog događaja, koji spaja i informiše zainteresovane za poslovanje u obe zemlje, i istakao da je svaka, posebno poslovna saradnja, dve zemlje veoma značajna i da će, kao što je to bio slučaj i do sada, imati podršku ambasade Belgije.

V.d. direktor RAS Radoš Gazdić rekao je da RAS, mimo već sistema podrške i podsticaja, pruža konsultantsku pomoć i podršku svim zainteresovanim da investiraju i posluju u Republici Srbiji, i to svakoj fazi projekta, od njegovog početka do finalizacije. Kako je naglasio Gazdić, takav primer je i projekat Metech u Smederevu, koji najbolje oslikava ne samo asistenciju RAS-a, već i podršku i ulogu koju pruža opština i lokalne samouprave. Оn je dodao i da podaci o ukupnom iznosu stranih investicija u Srbiji za prethodnu godinu, od preko tri milijarde evra, govore o dobroj praksi.  

“Kada je reč o saradnji Srbije i Belgije mi iz godine u godinu povećavali nivo investicija, a Belgija se uvek nalazila među prvih 20 do 25 zemalja investitora. Ovaj događaj je prvi  korak u našoj daljoj saradnji, a celokupan RAS tim, savetnici i moje kolege, vam stoje na raspolaganju za sva pitanja, pomoć i savete”, zaključio je Gazdić.

Predstavnici RAS-a održali su prezentaciju na temu poslovnih prilika i podsticaja koje Srbija pruža belgijskim kompanija, a potom je predstavnik belgijske kompanije “Metech” iz Smedereva, Aleksandar Jovanović, prezentovao svoje iskustvo implementiranja projekta u Srbiji, kao jedan od značajnijih primera belgijske investicije u Srbiji.

Takođe, direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša, Milan Ranđelović, govorio je na primeru Grada Niša o iskustvu sa investicionim projektima, i tome kako sve Niš pruža podršku i prati investicione projekte.

Nakon prezentacije održani su individualni sastanci i razgovori predstavnika kompanija i savetnika Razvojne Agencije Srbije.

Događaju je prisustvovalo oko 60 predstavnika belgijskih i srpskih kompanija.