SRBIJA DRUGU GODINU ZAREDOM SVETSKI LIDER PO BROJU OTVORENIH RADNIH MESTA PO BROJU STANOVNIKA

Jul 18, 2018

Republika Srbija je drugu godinu zaredom svetski lider po broju otvorenih radnih mesta kroz projekte stranih direktnih ulaganja (SDI) u 2017. godini, a posmatrano prema broju stanovnika, objavljeno je u najnovijem izveštaju „IBM Global Locations Trend 2018“ .

Takođe, po kriterijumu broja kreiranih novih radnih mesta kroz SDI čija realizacija je započela u 2017. godini Srbija je zauzela visoko 6. mesto među evropskim zemljama, a 15. mesto među svim državama sveta.

Prema navedenom izveštaju proizvodne aktivnosti u Srbiji generišu oko 80% ukupno kreiranih novih radnih mesta, i to najviše u tekstilnoj, auto, hemijskoj i elektro industriji. Pored toga, primetno je i da ceo region Zapadnog Balkana beleži značajan nivo interesovanja stranih investitora.

Generalni trend u celom svetu kada je reč o SDI jeste rast broja projekata za 10%, najviše zahvaljujući većem učešću manjih projekata. S druge strane, ukupna investiciona aktivnost posmatrana kroz broj novih radnih mesta je opala za 5%, s tim što je u Evropi i Severnoj Americi zabeležena stagnacija, u Africi rast od 10%, dok je u zemljama Azije, Latinske Amerike i Bliskog Istoka zabeležen pad od 10-20%.

„IBM Global Business Services“ već nekoliko godina unazad analizira aktivnosti na polju ulaganja u celom svetu, i pojedinačno po zemljama, sa fokusom na kriterijum – broj novootvorenih radnih mesta.

Izveštaj „Ernst&Young European Attractiveness Survey 2018“

Napori i angažman na privlačenju novih investicija su dobili podršku i u novom izveštaju „Ernst&Young European Attractiveness Survey 2018“. Srbija je privukla rekordan broj stranih direktnih investicija (SDI) u 2017. godini, zahvaljujući čemu se prvi put našla na listi top 15 zemalja u Evropi po broju SDI.

Prilivi po osnovu ulaganja u Srbiju

Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS) od 2007. godine neto finansijske obaveze po osnovu ulaganja u Srbiju iznose nešto više od 24,6 milijarde evra. Za celu 2017. godinu su iznosile 2,5 milijardi evra, dok je  za prva četiri meseca 2018. godine zabeležen iznos od 917 hiljada evra. Najveći broj ulaganja dolazi iz zemalja Zapadne Evrope, ali i Bliskog i Dalekog Istoka, SAD, Azije.