VESTI

U SUSRET NOVIM INVESTICIJAMA

Jun 13, 2024

Razvojna agencija Srbije (RAS) je kao jedan od organizatora učestvovala u privrednoj misiji Republike Srbije u Japanu

 

Direktor Sektora za međunarodnu saradnju, g. Nikola Janković je kao predstavnik RAS-a bio član državno-privredne delegacije koja je boravila u Tokiju u periodu od 3. do 6. juna. Cilj posete delegacije Srbije Japanu je bolje upoznavanje japanskih investitora sa privrednim potencijalima koje Srbija, kao jedna od najatraktivnijih lokacija, nudi investitorima, kao i predstavljanje Srbije kao politički i ekonomski stabilne zemlje i pouzdanog partnera.

Tokom posete predstavnici delegacije imali su prilike da se kroz seriju sastanaka susretnu sa najvišim zvaničnicima brojnih ministarstava – privrede, spoljnih poslova, unutrašnjih poslova i komunikacije (nadležno za veštačku inteligenciju), trgovine i nauke, ali i da učestvuju na Poslovnom forumu koji je okupio predstavnike najuticajnijeg poslovnog udruženja Keidanren. Takođe, održani su i sastanci sa predstavnicima nekih od najznačajnijih korporacija poput Mitsubishi, Itochu, Takeda, i drugih.

Za RAS su posebno važni susreti bili sa najvišim rukovodstvom kompanija koje su već investirale u Srbiji Nidec (Novi Sad) i JFE Shoji (trenutno gradi pogon u Inđiji). Na tim sastancima razgovaralo se o globalnim planovima ovih korporacija kao i budućim planovima vezanim za Srbiju. Obe kompanije ostaju posvećene Srbiji kao svojoj glavnoj lokaciji za dalje širenje poslovanja u Evropi. RAS će svakako nastaviti da pruža svu neophodnu podršku ovim kompanijama kao i svim potencijalnim novim investitorima iz Japana.

 

Poseta Japanu je organizovana u saradnji sa ambasadom Srbije u Japanu,  ambasadom Japana u Beogradu i Privrednom komorom Srbije. Zvaničnu delegaciju su činili ministri resora trgovine, nauke i privrede, g. Tomislav Momirović, gđa Jelena Begović i gđa Adrijana Mesarović, kao i predsednik Privredne komore Srbije g. Marko Čadež. Privredni deo delegacije su činili predstavnici domaćih kompanija ELIXIR Group, MIND Group, MIKROELEKTRONIKA, BITGEAR, SMARTCAT i Pepper consulting group (PSG). Za predstavnike domaćih kompanija PKS je uz pomoć JETRO (Japan External Trade Organization) i Keidanren organizovao poseban B2B susret sa zainteresovanim japanskim firmama.

 

  

FOTO: TANJUG/ ĐORĐE KRSTIĆ