VESTI

JAPANSKA ULAGANJA €200 MILIONA, RAZMENA RASTE, ŠANSA NOVE TEHNOLOGIJE

Oct 05, 2022

 

Japanske investicije u Srbiji dostigle su 200 miliona evra od čega je više od polovine u protekle dve godine. Spoljnotrgovinska razmena dve zemlje raste uprkos geografskoj udaljenosti i logističkim izazovima, a dostigla je 400 miliona evra, istaknuto je na otvaranju poslovnog foruma Srbija - Japan koji je u Privrednoj komori Srbije (PKS) okupio predstavnike više od 70 kompanija.

Foto:Tanjug/Rade Prelić

 

Razvojna agencija Srbije bila je deo današnjeg Biznis Foruma Srbija- Japan na kojem je su pored domaćih kompanija i predstavnika institucija učestvovalo je i 14 japanskih kompanije u trenutno poseti Srbiji u organizaciji JETRO (Japanske organizacije za spoljnu trgovinu).

V.d. direktor RAS-a Radoš Gazdić obratio se prisutnima na otvaranju Foruma, dok je direktor sektora za Međunarodnu saradnju, Nikola Janković prezentovao investicione potencijale Srbije i razloge za investiranje u Srbiji.

„U 2022. godini, japanske investicije su bile među najbrojnijim u Srbiji. Investicije rastu svake godine, a samo u 2021. japanske investicije su značajno porasle – na preko 108 miliona evra. Od 2010. do marta ove godine, strane direktne investicije iz Japana dostižu 200 miliona evra“, rekao je Radoš Gazdić, v.d. direktor Razvojne agencije Srbije.

Dodaje da japanske kompanije koje su otvorile svoje proizvodne pogone i proširile poslovanje u Srbiji poput Japan Tobacco International, Yazaki, Toyo Tires, NIDEC Corporation, Mitsubishi i druge, ne donose samo investicije već znanje i visoke tehnologije.

Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS rekao je na otvaranju Foruma da srpske kompanije treba da iskoriste mogućnost i da se povežu sa japanskim partnerima liderima u ekonomskom i industrijskom razvoju.

 

 

Foto:Tanjug/Rade Prelić

 

„Japan je stabilan investicioni i ekonomski partner Srbiji, a velike mogućnosti za saradnju postoje u sektoru prehrambene industrije, novih tehnologija, prozvodnje električnih vozila i razvoja IT usluga“, rekao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS.

Dodao je da је Japan jedan od najvećih donatora u Srbiji, a dve zemlje ove godine obeležavaju 140 godina prijateljstva.

„Mnoge japanske kompanije zainteresovane su za razvoj poslovanja u Srbiji i nadam se da će ovaj forum biti prilika da se na pravi način predstave mogućnosti saradnje dveju zemalja, kompanije povežu i sarađuju u budućnosti“, rekao je ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata.

Ambasador je naglasio i da Vlada Japana nizom inicijativa podržava razvoj ekonomskih odnosa, ali i regionalnu saradnju sa svim kompanijama Zapadnog Balkana.

Nikola Janković, direktor Sektora za međunarodnu saradnju RAS-a predstavio je prilike i potencijale za ulaganja u Srbiji, i govorio o poslovnoj i investicionoj klimi u našoj zemlji i prednostima koje potencijalnim investitorima mogu biti od značaja za razmatranje o ulaganju kod nas.

Vidimo našu zemlju kao jednu vrstu kapije između istoka i zapada, i uvek smo bili na toj granici između velikih imperija. To je dovelo do mešanja raznih kultura i uticaja i sada imamo ljude koji poznaju razne kulture i jezike, i koji vole da rade“, rekao je Janković.

 

Foto:Tanjug/Rade Prelić

 

Ispred Japanske poslovne alijanse u Srbiji i Saveta stranih investitora Goran Pekez je istakao nekoliko načina na koje japanske kompanije mogu da uđu u Srbiju, a posebno otvaranje postrojenja za proizvodnju, zatim otvaranje trenažnih centara kao i ulaganja i poslovanje u IT sektoru.

"Posebno želim da istaknem da japanske kompanije nas vide kao kvalitetno tržište kada je u pitanju kvalifikovana radna snaga, i tu smo konkuretntni. U toj sferi postoje i brojni izazovi ali mislim da ćemo ih uspešno prevazići u budućnosti", rekao je Pekez.

Poslovanje kompanije Yazaki koja već pet godina posluje u Srbiji predstavio je menadžer kompanije Darko Ćirić i rekao da su ovu zemlju odabrali iz više razloga, a prvenstveno - povoljnog logističkog položaja.

"Šabac, mesto gde se naša industrija kablova nalazi je na sat vremena od Novog Sada i Beograda, blizu autoputeva, kao i u blizini Češke, Rumunije koji su u tom trenutku bili glavni dobavljači. Takođe, ovde zaista postoji kvalifikovana radna snaga, Srbi imaju taj dokazani "inat" u sportu odnosno stav da će sve uraditi uprkos tome koliko je teško, što ih čini dobrim radnicima", rekao je Ćirić.

 

 

Foto:Tanjug/Rade Prelić

 

Generalni direktor Japanske organizacije za spoljnu trgovinu (JETRO) u Beču, Tacuo Kamino, kazao je da je saradnja sa PKS sa ambasadom Japana u Srbiji izuzetna i da podržava čak 14 japanskih kompanija u Srbiji.

Privrednu delegaciju Japana čini 15 kompanija iz sektora aviotransporta, trgovine, usluga, informacionih tehnologija, metalske, elektroindustrije i energetike.

Poseta ove japanske privredne delegacije realizuje se u saradnji sa ambasadom Japana u Beogradu, Japanskom organizacijom za spoljnu trgovinu JETRO i Razvojnom agencijom Srbije.

U okviru foruma održani su bilateralni razgovori predstavnika kompanija Srbije i Japana, a privrednici su razgovarali o konkretnim partnerstvima.