VESTI

Nastavak projekta Godina Preduzetništva u Vlasotincu

Dec 26, 2016
Predstavnici Opštine Vlasotince i Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga potpisali su u Razvojnoj agenciji Srbije (RAS) ugovor o nastavku saradnje na projektu „Godina preduzetništva u Vlasotincu“.
 
Ovaj projekat je u skladu sa politikom Vlade Republike Srbije, koja sprovodi projekat Godina preduzetništva, usmeren na jačanje poslovanja i unapređenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, koja su pokretač ekonomskog razvoja. Opština Vlasotince je prva lokalna samouprava u Srbiji koja je pokrenula ovaj projekat, prilagodila ga lokalnim okvirima i implementirala ga u saradnji sa Centrom za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga. 
 
„Ovo je dobar primer kako se veliki projekti mogu primeniti u manjim sredinama, uz angažovanje lokalnih samouprava i regionalnih razvojnih agencija. Primer saradnje Vlasotinca i Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga može biti model za sve ostale opštine kako da pokrenu preduzetnički duh u svojim sredinama“, rekao je ovom prilikom v.d. direktora RAS Željko Sertić.
 
„Naš tim se u ovoj godini intezivno koncentrisao na rad sa malim i srednjim preduzećima i početnicima u biznisu. Iza nas su rezultati čija smo najbolja iskustva pretočili u konkretnu saradnju sa Opštinom Vlasotince, a namera nam je da proširimo saradnju i na ostale opštine“, kazala je direktorka Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga Biljana Stanković.
 
Opština Vlasotince i Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga pokrenuli su ovaj projekat u maju ove godine, a njegove aktivnosti će biti nastavljene do kraja maja 2017. godine. Ukupna vrednost projekta je 5,7 miliona dinara. U okviru toga, osim obuka na temu pokretanja sopstvenog posla ili unapređenja postojećeg izdvojeno je milion dinara za podsticaj preduzetnicima, za koja će oni konkurisati biznis planovima.
 
„Vlasotince ima oko 30.000 stanovnika i oko 1.200 firmi u kojima radi 5.000 radnika i četiri pogona stranih investitora u kojima je zaposleno 1.300 ljudi. Preduzetnički duh je u našoj sredini oduvek postojao, zato smo se, kao lokalna samouprava i angažovali da ga ponovo oživimo i podstaknemo ljude na pokretanje sopstvenog posla“, rekao je predsednik Opštine Vlasotince Zoran Todorović.