VESTI

NEMAČKI MTU AERO ENGINES POČINJE SA RADOM U SRBIJI

Oct 07, 2022

 

MTU Aero Engines – MTU Maintenance Serbia danas obeležava početak rada u Srbiji, u Novoj Pazovi. Investicija je vredna oko 100 miliona evra.

 

Tan2022-10-7_10598544_0.jpg

Photo: Tanjug/Milos Milivojevic

 

MTU Maintenance Serbia danas svečano otvara fabriku za remont i održavanja letilica u Novoj Pazovi. Kompanija će u prvoj fazi zaposliti nešto više od 500 ljudi, dok će u krajnjoj fazi taj broj dostići 2.000 stručnjaka u ovoj visokotehnološkoj industriji.

U objektu od 37.000m2 čiji je kapacitet 400.000 sati remonta godišnje prva popravka delova aviona najavljena je za decembar.

Svečanom obečežavanju otvaranja postrojenja u Staroj Pazovi prisustvovali su zvaničnici kompanije Generalni direktor MTU Maintenance Serbia Rainer Beker, član UO MTU Aero Engines Mihael Šrajg, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, Nj.E. ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, i drugi državni zvaničnici.

Generalni direktor MTU Maintenance Serbia Rajner Beker naglasio je na otvaranju da je ovo veliki trenutak i da je srećan što danas svečano otvaraju najmodernije postrojenje za remont u Evropi.

“Počeli smo naše putovanje 2019. i jako se dobro sećam trenutka kada smo posetili ovo mesto, ovo zemljište bez ikakve industrijske infrastrukture i bez pravih puteva i konekcija. Ali tu smo se sreli sa timom iz lokalne opštine koji nam je rekao na koji način ćele da razviju ovaj region. I jako se dobro sećam trenutka kada smo bili u poseti i član našeg odbora Mihael Šrajg je rekao ovo je mesto na kom bi trebalo da ostanemo. Ljudi su bili toliko ubedljivi da će se sve desiti onako kako mi želimo, i kao što vidite sve se i desilo onako kako su i obećali, tako da hvala mnogo na tome”, rekao je Beker.

On je posebno istakao i brzinu realizacije projekta, saradnju sa Vladom RS i timom Razvojne agencija Srbije.

“Nakon konačne odluke imali smo vremena da pripremimo sve neophodne sporazume i ugovore i ponovo bili smo u kontaktu sa veoma posvećenim timom iz Razvojne agencija Srbije koji nas je podržavao u svakom koraku. Za neverovatno kratko vreme zatvorli smo sva pitanja i rešili smo sve problem. To je bilo prosto neverovatno da smo u toku od 6 nedelja finalizovali smo svaki ugovor koji je bio potreban da bismo počeli sa našim poslom”, istakao je Beker i dodao da je i gradnja fabrike u roku od 11 meseci rekordno vreme koje smo kao grupacija imali za ovako modern fabriku bilo gde i bilo kada.

 

Tan2022-10-7_13013118_0.jpg Tan2022-10-7_13733616_0.jpg

Foto: Tanjug/Milos Milivojevic

 

Mihael Šrajg, član UO MTU Aero Engines u svom obraćanju rekao je da je današnje otvaranje velika prekretnica u radu MTU mreže i da se prvi remont očekuje u decembru što je, prema njegovim rečima, neverovatan uspeh u odnosu na promenljivost i nestabilnosti.

“Danas smo svedoci rezultata velikog rada, strasti i posvećenog tima. Velika prekretnica u širenju naše MTU mreže.  Kada smo počeli, tražili smo nove lokacije u Evropi da proširimo našu mrežu za održavanje, i bio sam siguran da smo pronašli savršeno mesto koje odgovoara svim našim kriterijumima. Ovde u Novoj Pazori smo investiriali u lokaciju koja se nalazi na jako dobrom mestu u odnosu na naše logističke zahteve. Dobili smo veoma profesionalnu podršku i upoznali smo nove prijatelje. Poželeli ste nam dobrodošlicu na u Srbiji i hvala vam mnogo na tome”, rekao je Šrajg.

On je dodao da je održavanje motora ključni pokretač njihovih uspeha, koji doprinosi gotovo 2/3 ukupnih prihoda grupacije.

“Ova fabrika će ponuditi fleksibilnost koja nam je potrebna u ovim nestabilnim vremenima da bismo dodatno ojačali našu konkurentnost na globalnom nivou. Tako da ste nam vi potrebni, potrebna nam je vaša energija da bismo na bolji način odgovorili na zahteve naših kupaca u budućnosti. Svet se menja, i popravke postaju bitnije od zamene za novo - doprinose uštedama u avioindustriji i doprinose održivom razvoju poslovanja u budućnosti”, zaključio je Šrajg uz zahvalnost svima koji su bili deo realizacije ovog projekta u Srbiji i Nemačkoj.

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić istakao je koliko je važno današnje otvaranje i izrazio oduševljenje modernošću postrojenja. On je rekao da je na projektu rađeno šest godina, a da kada je reč o avio-industriji ovo predstavlja projekat koji ima budućnost na duge staze.

„Danas je za nas veliki dan. Ne postoji lepša i važnija vest od ove za Srbiju”, istakao je predsednik i dodao da “Narednih 50-60 godina MTU ima tržište u Srbiji i odavde neće ići. Veliki je uspeh što smo s njima ostvarili tako blisku saradnju. Mi ćemo sad da gradimo novu školu od 15 miliona evra u Novoj Pazovi“, kazao je Vučić.

On je još istakao da će i kompaniji MTU, kao i drugim investitorima, biti potrebni radnici koji se teško nalaze na tržištu, te je fokus rad na dualnom obrazovanju. Kako je rekao, trenutno u fabrici radi oko 240 ljudi, uskoro će taj broj dostići 500, a potom i 1.000.

 

Tan2022-10-7_13321327_2.jpg Tan2022-10-7_125852602_0.jpg

Foto: Tanjug/Milos Milivojevic

 

 MTU je vodeći proizvođač motora i jedan od najvećih svetskih dobavljača usluga održavanja avionskih motora. Oko 30% današnjih aktivnih aviona u upotrebi širom sveta ima MTU komponente. U sektoru komercijalnog održavanja, kompanija se svrstava među prva tri pružaoca usluga za motore komercijalnih aviona i industrijske gasne turbine, navode iz kompanije.

MTU je i tehnološki lider u oblasti turbina s niskim pritiskom, kompresora sa visokim pritiskom, centralnih okvira turbina kao i procesa proizvodnje i tehnika popravke. U okviru svog komercijalnog OEM poslovanja, kompanija igra ključnu ulogu u razvoju, proizvodnji i plasmanu visokotehnoloških komponenti zajedno s međunarodnim partnerima. Između ostalog bavi se dizajnom, razvojem, proizvodnjom i podrškom za motore za komercijalne i vojne avione. Inače, MTU ima vodeću ulogu u pružanju usluga održavanja i servisa za motor V2500, motor koji se nalazi u aktuelnom avionu erbas A 320. U vojnom sektoru, MTU Aero Engines je industrijski lider u Nemačkoj za praktično sve motore koje koriste oružane snage i avijacija te zemlje.

Kompanija je osnovana 1934. godine u Minhenu, a prisutna je u 15 država sveta, među kojima su Velika Britanija, Francuska, Holandija, Poljska, SAD, Kanada. 

 

Tan2022-10-7_13013462_1.jpg Tan2022-10-7_125721885_0.jpg

Foto: Tanjug/Milos Milivojevic