VESTI

Нова фабрика „Essex Europe“ у Зрењанину обезбедиће 160 нових радних места

Nov 29, 2018

ЗРЕЊАНИН – 29. новембар, 2018. године - Погон компаније “Essex Europe”, у којем ће се производити емајлирана бакарна жица, отворена је данас у Зрењанину. То је уједно и први погон те компаније у Србији, који ће, како је најављено, запослити 160 радника. Свечаном отварању присуствовали су председник Србије Александар Вучић, председник компаније "LS Corporation" Кристофер Ку каo и председник Покрајинске владе Игор Мировић и градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић.

Председник Србије Александар Вучић и председник Покрајинске владе Игор Мировић отворили су, у Зрењанину, погон компаније "Essex Europe", у којем ће се производити бакарна жица за трансформаторе, моторе и генераторе.

Ради се о првом погону те компаније у Србији, који ће запослити 160 радника, а целокупна инвестиција износи 30 милиона евра.

Како је казао председник Покрајинске владе Игор Мировић реч је о великој инвестицији чији ће извоз износити 150 милиона евра.

"Ово је велика инвестиција и ово је велики дан за Зрењанин. Извоз из ове компаније ће износити 150 милиона евра, плате ће бити изнад просека и то нам говори да је долазак компаније 'Essex' велики подухват за Зрењанин, Војводину и целу Србију", рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић. Он је истакао да ће Покрајинска влада, заједно са Владом Србије и локалним самоуправама, наставити да инвестира у изградњу и опремање пословних зона како би се створили најбољи услови за долазак страних инвеститора.

Председинк Србије Александар Вучић овом приликом је изјавио да је веома срећан што у Зрењанину отвара фабрику која ће запослити 160 радника.

"Влада Србије је помогла ову инвестицију, јер желимо да запослимо Србију и да нашој деци пружимо сигурну будућност", рекао је Вучић, додавши да га посебно радује чињеница што су многе корејске компаније показале интересовање за улагање у нашој земљи.

Председник компаније "LS Corporation" Кристофер Ку захвалио је Влади Србије на подршци при реализацији инвестиције, подсетивши да је њена вредност 30 милиона евра.

"Неколико корејских компанија увиђа добре могућности српске привреде и показују интересовање за инвестирање, а амбасада Републике Кореје улаже велике напоре како би Србију представила као добро место за улагање", изјавио је амбасадор Републике Кореје Че Хјонгчан.

Захваливши се компанији "Essex", градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић рекао је да је тај град постао добро место за улагање, а да у прилог томе иде податак да је прошле године отворено 3.000 нових радних места, а ове године 1.600.

" Essex Europe " са седиштем у Француској, европска је подружница компаније "Superior Essex" из САД и водећи је добављач жице за производњу трансформатора, мотора и генератора. Компанија "Superior Essex", глобални је лидер са 85 година искуства у производњи и дистрибуцији бакарних и алуминијумских жица и део је јужнокорејске "LS Group"-е, водеће компаније у области електроматеријала и електронике, чији укупни промет износи 19 милијарди долара.