VESTI

Нови Сад – центар првог европског индустријског парка Nidec

May 18, 2023

Јапанска корпорација Nidec, светски лидер у производњи свих врста електромотра, свечаном церемонијом отворила је фабрике у Новом Саду. Отварањем фабрика, начињен је први корак ка формирању првог европског индустријског парка Nidec

 

Свечаном церемонијом отварања фабрика, Nidec Electric Motor Serbia и Nidec Elesys Europe, јапанска корпорација обележила је почетак рада у Индустријској зони север 4, у Новом Саду. Свечаном отварању и обиласку фабрике присуствовали су председник Републике Србије Александар Вучић, извршни потпредседник јапанске корпорације Nidec Мицуја Кишида, отправник послова Амбасаде Јапана Тецуја Цубота, председник Nidec Elesys  Такаши Фурухаши као и министар финансија Синиша Мали, министар одбране Милош Вучевић, министар привреде Раде Баста, министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић и представници Развојне агенције Србије.

Извршни потпредседник корпорације Nidec, Мицуја Кишида, обратио се присутнима и истакао да је  процес припреме производње, која почиње управо данас, трајао пуне две године.

„Наша група ће наставити да улаже напоре и труд да би се изградила јака компанија путем партнерских односа са српским компанијама и академском заједницом“, додао је Кишида.

Председник Александар Вучић је у обраћању присутнима истакао важност пројекта као што је Nidec.

 „За нас је важно, не само што запошљавамо људе и што смо довели најсавременију технолгју, већ чињеница да кад доводите овакве фабрике то представља замајац за све будуће пројекте“, изјавио је председник и додао да је за даљи напредак од велике важности јачање дуалног образовања, као и отварање технилошких факултета и у другим деловима Србије.

Пројектом је планирана изградња хала укупне површине 60.000 м2 на парцели величине 12,6 ха, у четири фазе до 2028. године. Укупно улагање по наведеном пројекту износи око 93 милиона евра.

Инвестицијом у нашој земљи, компанија је направила први корак у оснивању Nidec индустријског парка у Европи, а део стратегије је да постане највећи светски произвођач мотора за електрична возила. Nidec моторе користи већ 15 фабрика аутомобила, међу којима су и кинески GAC и француски Peugeot. Мотори јапанског произвођача налазе се у 85% хард дискова у свету, док снабдева половину светског тржишта моторима без четкица.

Nidec је основан 1973. године у граду Кјото, у Јапану, а данас је светски лидер у производњи свих врста електромотра. Корпорација послује у 46 земаља, са 347 компанија у групи и запошљава 106.000 људи широм света. Само у Европи присутна је кроз 56 компанија које послују у Мађарској, Пољској, Италији, Француској... Компанија ове године обележава 50 година пословања.

Фото: ТАНЈУГ/ Ненад Михајловић