VESTI

Обележено 15 година успешне сарадње Развојне агенције Србије са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу у подршци малим и средњим предузећима

Nov 22, 2018

БЕОГРАД - 22. новембра, 2018. године – Јубилеј, 15 година успешне сарадње Развојне агенције Србије са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу у подршци малим и средњим предузећима, обележен је великим регионалним скупом у Београду који је отворио Њ.Е. амбасадор Јапана, г. Ђунићи Марујама.

Више од једне деценије Развојна агенција Србије са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу (ЈИЦА) успешно реализује стандардизовану услугу менторинга за мала и средња предузећа и предузетнике и тај систем пружања услуге преноси земљама Западног Балкана: Црној Гори, Македонији и Босни и Херцеговини (БиХ).  

Јубилеј 15 година сарадње обележен је великим регионалним скупом у Београду који је отворио Њ.Е. амбасадор Јапана, г. Ђунићи Марујама, који је истакао да су мала и средња предузећа основа сваке економије, и да су велика и успешна јапанска предузећа углавном настала од малих породичних фирми. На скупу су говорили и Ана Жегарац, директорка Сектора за међународну сарадњу Развојне агенције Србије (РАС), Хидеја Кобајаши, директор ЈICA представништва за Балкан; Гаку Фунабаши, виши саветник у области развоја приватног сектора ЈICA; као и Владимир Минев, шеф сектора за информативне услуге МСП, Бугарске агенције за промоцију малих и средњих предузећа. Догађају су присуствовали ментори, представници регионалних развојних агенција, компаније које су биле кориснице услуге менторинга у Србији, као и представници партнерских организација из Црне Горе, БиХ и Македоније. На скупу је представљена и најбоља пракса менторинг услуге кроз два успешна предузећа у Србији, и то  „Afrodite Mode Collection - АМC“ коју су презентовали гђа. Љиљана Марковић, ментор (Регионална агенција за развој и европске интеграције Београд) и г. Бранислав Бајић, директор AMC, и  „Милан Благојевић Смедерево“ коју су презентовали г. Саша Дедеић, ментор (Регионална развојна агенција Браничево – Подунавље) и гђа Маја Илић, менаџер продаје и маркетинга компаније „Милан Благојевић Смедерево“.

Ана Жегарац, директорка Сектора за међународну сарадњу Развојне агенције Србије, истакла је важност и континуитет сарадње са ЈICA у успостављању и даљем унапређивању стандардизоване услуге менторинга у Србији, али и земљама партнерима на пројекту. Такође, навела је да је до сада 2.000 малих и средњих предузећа  у Србији добило услугу менторинга, од тога чак 98% корисника се изјаснило да би поново учествовало у пројекту, а 90% је истакло да су уз помоћ подршке ментора унапредили своје пословање.  У Србији има 58 сертификованих ментора, од којих је, услед добрих резултата, њих 20 укључено у активности које се спроводе у земљама региона (у Црној Гори, БиХ и Македонији) где се одржавају обуке нових ментора.Скуп је одржан у оквиру пројекта „Успостављање и промоција менторинг услуге за ММСПП у земљама западног Балкана, Фаза 2, 2017-2020“ који реализује Развојна агенција Србије (РАС) уз подршку Јапанске агенције за међународну сарадњу (ЈICA).