VESTI

Почеле пријаве за Програм подршке за улазак у ланце добављача мултинационалних компанија

Dec 11, 2020

 

Развојна агенција Србије (РАС) расписала је други Јавни позив за учешће у Програму подршке привредним друштвима за улазак у ланце добављача мултинационалних компанија у 2020. години. Позив је отворен до 9. фебруара 2021. године. 

 

Програм подршке привредним друштвима за улазак у ланце добављача мултинационалних компанија (МНК) усмерен је на јачање пословних капацитета домаћих привредних друштава како би постали добављачи великих мултинационалних компанија или проширили постојећу сарадњу са МНК.

Спровођењем овог програма РАС се определио да креира оквир за комерцијалну сарадњу мултинационалних компанија и домаћих компанија, а са циљем боље интеграције страних улагача у локални систем.

Програм је намењен произвођачима у секторима аутомобилске индустрије, уређаја и компоненти за аутомобилску индустрију (пластика, гума, машине и опрема), обраде метала, потом произвођачима машина и опреме за друге намене, сектору гуме и пластике, произвођачима кућних апарата и делова кућних апарата, као и сектору електричних и електронских система и елемената електричних и електронских система.

За учешће у Програму могу се пријавити привредна друштва регистрована у Србији која испуњавају или могу испунити услове за укључење у ланац добављача МНК, као и она привредна друштва која се већ налазе на листи добављача мултинационалних компанија и активни су добављачи.

Обезбеђена су бесповратна средства за куповину и инсталацију индустријских робота или опреме неопходне за аутоматизацију, дигитализацију или опмитизовање производних процеса. Такође, средства могу бити опредељена за унапређење производних хала које представља усклађивање са специфичним технолошким захтевима индустријских сектора, куповину и инсталацију аутономних робота са способношћу учења и кобота, као и консултантску подршку за оптимизацију производних процеса, за увођење или унапређење корпоративног управљања и за сертификацију система квалитета према захтевима стандарда који су специфични  за циљане индустријске гране.

Све информације о Програму и пријави можете пронаћи ОВДЕ или нас можете контактирати за додатне информације на dobavljaci@ras.gov.rs .

Позив је отворен до 9. фебруара 2021. године.