VESTI

Подршка развоју ММСПП уз сарадњу на локалном нивоу

May 25, 2018

 

БЕОГРАД – 25. маја, 2018. године – Представници Развојне агенције Србије (РАС) и 16 акредитованих регионалних развојних агенција (АРРА) разговарали су данас о унапређењу подршке микро, малим и средњим предузећима у Србији.

Скуп је одржан у оквиру промоције активности на пројекту Развијање акцелератора за побољшан приступ финансирању иновација ММСПП (Accelerator).

Осим представљања пројекта и до сада реализованих активности, представљен је и пилот пројекат акцелерације (саставни део самог пројекта Аццелератор), који РАС реализује. Након презентације присутни су разменили мишљења на тему могуће репликације пилот пројекта, али и о сарадњи на унапређењу подршке ММСПП, и искуствима на локалном нивоу. 

Акцелератори су организације које нуде широк дијапазон услуга и инвестиционих могућности за почетнике у пословању, циљ им је укључивање стартапова у вишемесечне програме, који садрже менторство, пословни простор, увезивање у ланце вредности и што је најважније, почетницима у пословању је на располагању приступ капиталу и инвестицијама у замену за удео у власничком капиталу фирме.

Акредитоване регионалне развојне агенције, којих је 16, су партнери РАС на локалном нивоу, својим активностима покривају скоро читаву територију Републике Србије и заједно са РАС учествују у реализацији програма и пројеката намењених ММСПП.

Пројекат Развијање акцелератора за побољшан приступ финансирању иновација ММСП (Accelerator) је део Дунавског транснационалног програма (ДТП). Главни циљ пројекта је побољшање приступа финансијским средствима за иновације кроз унапређење услова институционалног оквира и одговарајућих инструмената јавних политика, развој практичних решења за услуге акцелерације и спровођења утицаја на релевантне стратешке оквире у партнерским регионима и на програмском нивоу. 

Земље учеснице пројекта су: Мађарска, Словенија, Аустрија, Чешка, Румунија, Бугарска, Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија. РАС је једини партнер из Србије на пројекту.