Visokokvalifikovana radna snaga

Procenat kvalifikovane i visokokvalifikovane radne snage u Srbiji iznosi oko 65%. Continental, IMI, Bosch, ZF, Siemens, prepoznali su Srbiju kao dobru investicionu destinaciju za dalji tehnološki razvoj i istraživanje.

Ponuda radne snage

Visokokvalitetno obrazovanje počinje u srpskim osnovnim i srednjim školama, koje nude napredne programe, kako iz opštih tako i iz tehničkih nauka.

 

 

Broj inženjera, tehnologa i drugih stručnjaka dovoljan je da zadovolji rastuće potrebe međunarodnih kompanija. Ponuda radne snage se godišnje povećava za oko 45,000 svršenih studenata visokoškolskih ustanova.

Od ukupnog broja diplomiranih studenata, studenti sa tehničkih univerziteta čine oko 30%. Vodeće obrazovne institucije u ovoj oblasti, kao što su Elektrotehnički fakultet ili Mašinski fakultet u Beogradu, međunarodno su priznati.

Poslednjih godina primetan je i povećani broj srpskih stručnjaka koji se vraćaju u zemlju nakon sticanja znanja u međunarodnim kompanijama širom sveta.

 

Izvor: Republički zavod za statistiku, Školska godina 2020/21

Dualno obrazovanje

Srbija je jedina zemlja u regionu koja ima Zakon o dualnom obrazovanju, u skladu sa evropskim standardima.

Neophodnost da se formalni obrazovni sistem prilagodi potrebama privrede, podstakla je razvoj dualnog obrazovanja. Zakon o dualnom obrazovanju, kojim je kreiran pravni okvir za implementaciju dualnog obrazovanja, usvojen je 2017. godine.

Tokom školske godine 2020/21 u Srbiji je ustanovljeno 54 dualnih profila, a taj model obrazovanja obuhvatio je 10.000 učenika i 900 kompanija.