VESTI

Podrška privrednicima kroz Italijansku kreditnu liniju

Dec 14, 2016

Ambasada Italije zajedno sa Ministarstvom finansija Srbije implementira Program kreditne linije koju je odobrila Italijanska Vlada.

Svrha Kreditne linije je da preko domaćeg bankarskog sistema doprinese ekonomskom rastu Srbije kroz podsticanje razvoja privatnog sektora i proširenje odnosa sa Evropskom unijom, kao i da pomogne u unapređivanju osnovnih lokalnih usluga koje pružaju javna komunalna preduzeća, kroz lakši pristup kreditnim sredstvima koja se odobravaju po povoljnim uslovima.

U septembru 2016. godine, istekla je prva tranša Druge italijanske kreditne linije. Medjutim, još uvek su dostupna sredstva iz revolving fonda Prve kreditne linije, pod istim uslovima, osim maksimalnog perioda otplate, koji je sa 8 godina skraćen na 6, odnosno do 2022. godine jer se Program kreditne linije zatvara 2022. godine.

Iznos kredita kreće se od 5.000 evra do 1 milion evra za mikro preduzeća i preduzetnike, a za mala i srednja preduzeća od 50.000 evra do 1 milion evra. Period počeka (grace period) je do 2 godine.

Sredstvima iz italijanske Kreditne linije mogu se finansirati i kupovina polovnih mašina i opreme iz Italije, kao i kupovina od lokalnih, odnosno regionalnih, distributera. Sve mašine i oprema kupljeni sredstvima iz Italijanske kreditne linije oslobođeni su plaćanja PDV-a.

Sve informacije, kao i kontakt podatke možete pronaći OVDE.