VESTI

ПОСТАВЉЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА ФАБРИКУ ТОYО TIRES

Dec 15, 2020

 

У општини Инђија постављен је камен темељац за фабрику јапанске компаније Тоyо Tires, највећу инвестицију из Јапана у Србији вредну око 380 милиона евра.

 

Тоyо Tires почео је изградњу фабрике у Инђији, у Североисточној индустријској зони. Реч је инвестицији вредној око 380 милиона евра која ће запослити 560 људи. Према речима представника компаније Тоyо, фабрика би требало да буде завршена до априла 2022. године, и у њој ће потпуности бити имплементирана савремена технологија. 

План је да у фабрици у Инђији годишње буде произведено пет милиона Тоyо гума, а извоз да достиже и око 240 милиона евра.

Фото: Тањуг/ Страхиња Аћимовић

Церемонији обележавања постављања камена темељца за фабрику Тоyо Tires пристуствовали су представници компаније Тоyо и генерални директор корпорације Тоyо Tire Такаши Шимицу, који се укључио путем видео линка, председник Републике Србије Александар Вућић, Њ.Е. амбасадор Јапана у Србији Такахика Кацумата, министарка привреде Анђелка Атанасковић, председник Покрајинске владе, Игор Мировић и председник општине Инђија Владимир Гак.

Генерални директор корпорације Тоyо истакао је ова фабрика осма фабрика компаније Тоyо и да је план да до 2023. године у њој буде запослено 560 радника.

Како је казао, фабрика у Инђији  ће имати веома битну улогу унутар Тоyо система снадбевајући тржишта у Европи, на Блиском истоку, Африци и Северној Америци.

"Пажљиво смо тражили локацију, конкуренција је била веома јака и нашли смо савршено окружење у Србији", казао је Шимицу.

Он је додао да ће се у фабрици у Србији користити савремена технологија и производити најквалитетнији производи по најконкурентнијим ценама, као и на енергетски ефикасан начин.

Председник Србије захвалио се свима који су успели да се изборе за, како је каже, овако моћну и важну компанију.

„Преговоре смо почели још у мају 2017. године, три и по године трају преговори да оваквог гиганта доведемо у Србију. Ово је инвестиција од великог значаја за Инђију, али и целу Србију. Извоз Toyo Tires-a ће бити на нивоу од 240 милиона евра, она ће бити један од највећих извозника са територије Србије. То су огромни подстицаји за развој српске привреде“, изјавио је председник Вучић.

Тоyо Tires је светски лидер у производњи пнеуматика. Корпорација је основана 1945. године у Осаки, а данас има седиште у Итами и запошљава преко 12 хиљада људи. Пословне активности групе заснивају се на две кључне гране, а то су гуме и аутомобилске технологије.

Фото: Тањуг/ Страхиња Аћимовић