VESTI

ПРОГРАМ ПОДРШКЕ МСП ЗА НАБАВКУ ОПРЕМЕ: ОТВОРЕНЕ ПРИЈАВЕ ЗА ЗАИНТЕРЕСОВАНЕ БАНКЕ И ЛИЗИНГ КОМПАНИЈЕ

Feb 04, 2021

 

Министарство привреде у сарадњи са Развојном агенцијом Србије расписало је јавни позив за пословне банке и лизинг компаније за учешће у Програму подршке малим и средњим предузећима за набавку опреме у 2021. години. Рок за подношење пријава је 19. фебруар ове године.

 

Министарство привреде и ове године додељује бесповратна средства микро, малим и средњим предузећима, предузетницима и задругама за набавку производне опреме/грађевинске механизације/машина и опреме за унапређење енергетске ефикасности и еколошких аспеката производње са циљем олакшавања финансирања набавке опреме и јачања њихове конкурентности. Бесповратна средства биће обезбеђена заједно са кредитом који се одобрава од стране партнерских банака или или финансијског лизинга лизинг компанија, изабраних на основу овог позива. Стога је сада отворен јавни позив за банке и лизинг компаније, заинтересоване за учешће у овом Програму.

Развојна агенција Србије и Министарство привреде, позивају заинтересоване пословне банке и лизинг компаније, да се пријаве до 19. фебруара и буду део Програма подршке малим и средњим предузећима за набавку опреме.

Право учешћа имају све заинтересоване пословне банке и лизинг компаније које испуњавају законом утврђене услове за обављање делатности на територији Републике Србије. Такође, банке и лизинг компаније морају да задовоље конкретне услове дефинисане текстом Јавног позива.

Све информације о јавном позиву и пратећу документацију можете пронаћи ОВДЕ.

Подсећамо, у 2021. години опредељено је укупно 1.550.000.000,00 динара за реализацију овог програма. Привредни субјекти могу остварити право на доделу бесповратних средстава у износу до 25% од нето вредности набавке производне опреме. Износ одобрене бесповратне помоћи не може бити мањи од 500.000,00 РСД, нити већи од 5.000.000,00 РСД. Минимална сопствена средства фирме која подноси захтев износе 5% од укупне нето вредности опреме која се набавља, док ће остатак бити обезбеђен из кредита пословне банке или финансијског лизинга лизинг компаније.