VESTI

РАС И ПКС ОРГАНИЗУЈУ НАСТУП ДОМАЋИХ КОМПАНИЈА НА САЈМУ У КАЗАХСТАНУ

Sep 01, 2017

БЕОГРАД – 1. септембра, 2017. године - Српске компаније из грађевинског сектора, пројектовања, опремања, путне инфраструктуре и пратеће опреме учествоваће на међународном сајму грађевинарства и ентеријера „KazBuild“, који се од 5 до 8. септембра одржава у Казахстану, у Алматију.

Наступ српске грађевинске оперативе на највећој секторској међународној манифестацији Централне Азије „KazBuild“, коју годишње посети преко 5.000 експерата, а учествују и излажу компаније из више од 20 земаља света, организују Развојна агенција Србије (РАС) и Привредна комора Србије (ПКС).

Производна решења и извозне капацитете у пословном центру у Алматију представиће: „Alex Engineering & Construction“ Београд, „DigiTel“ Горњи Милановац, „Електромонтажа“ Краљево, „Ентеро“ Нова Пазова, „Милан Благојевић“ Смедерево, „Перфом“ Пожега, „Сими“ Младеновац, „Техномаркет“ Панчево,  „Унипромет“ Чачак.

Интензиван пласман грађевинске, пратеће опреме и ентеријера карактерише српски извоз према Казахстану у првој половини 2017. Укупан извоз је 19,6 милиона долара што представља раст од 110 одсто у односу на исти период прошле године. Са друге стране, Србија из Казахстана увози искључиво енергенте и сировине алуминијума. Укупна трговинска размена Србије и Казахстана у првој половини 2017. години износила је  58,6 милиона долара.

Привреда Србије заинтересована је да унапреди привредне односе са Казахстаном кроз учешће у реализацији инфраструктурних пројекта у највећој држави Централне Азије, повећање извоза, промену структуре производа и смањење дефицита.