VESTI

РАС потписао Меморандум о разумевању са Мизухо банком

Mar 02, 2021

Развојна агенција Србије (РАС) и Мizuho bank Ltd. и њена европска подружница Mizuho Bank Europe NV, потписале су Меморандум о разумевању, у циљу сарадње у пружању подршке јапанским компанијама које желе да инвестирају и послују у Србији.

 

Ово је први меморандум који је потписан између РАС-а и неке јапанске банке. Сарадња озваничена овим меморандумом има за циљ да подржи стратешке инвестиције у Републици Србији и да допринесе побошљању пословања, као и економском развоју Републике Србије. На основу будуће сарадње РАС и Мизухо банке, потенцијални инвеститори и компаније из Јапана које су заинтересоване за пословање у Србији моц́и ц́е да добију неопходне информације и савете од банке Мizuho.

Поред тога, РАС и Мизухо банка размењиваће драгоцена знања и искуства и наставити да поспешују дијалог између јапанских и српских компанија како у Републици Србији, тако и у Јапану.

Mizuho bank Ltd. је глобална финансијска институција са јаком базом јапанских клијената, без корпоративног присуства у Републици Србији. Од оснивања филијале Мизухо у Бечу (Аустрија) у јулу 2015. године, Мизухо проширује опсег финансијских услуга за клијенте у централној и источној Европи (CEE) и промовише стране инвестиције у истом региону. Мимо меморандума са РАС, Мизухо банка такође има званичене сарадње са инвестиционим агенцијама из Аустрије, Пољске, Мађарске, Чешке, Словачке и Румуније, у сврху побољшања подршке клијентима у региону.

Развојна агенција Србије (РАС) је агенција Владе Републике Србије посвећена привлачењу директних улагања и подршци у спровођењу директних инвестиција, промоцији и повећању извоза и побољшању конкурентности српске привреде кроз јачање капацитета домаћих привредних друштава, и спровођење пројеката који имају за циљ да побољшају репутацију и углед Србије и позитивно утичу на економски и регионални развој. РАС пружа подршку компанијама које разматрају да инвестирају у Србији, а такав је случај до сада био и са јапанским компанијама попут као компаније Yazaki Corporation, Toyo Tires, Mayekawa, HI-LEX, Japan Tobacco International, Kansai paint и многих других које су инвестирале у Србији.