VESTI

РАС НА КОНФЕРЕНЦИЈИ RE-SET SUMMIT ЕКОНОМИЈА

Nov 18, 2020

 

На данашњој конференцији RE-SET SUMMIT ЕКОНОМИЈА, коју организује Аdria Media Grupa, као један од панелиста учествовао је в.д. директор Развојне агенције Србије, Радош Газдић. Газдић је говорио о инвестиционим пројектима у земљи, подршћи коју РАС и Влада пружају и перспективама у будућности када је реч о улагањима.

 

Директор РАС-а говорио је у оквиру првог панела названог “Привредни раст – Домаће и стране инвестиције” заједно са Катарином Обрадовић Јовановић, помоћницом министра у Министарство привреде, Андријом Вуковићем, финансијским директором МК Гроуп и Сашом Ћорингом, генералним директором компаније Kонтинентал Аутомотив Србија.

На конференцији је било речи о потенцијалима за привредни раст: дигитализација, подстицање извоза, промена ланаца снабдевања ка ближим тржиштима, подстицање иновација и дигиталне трансформације у циљу раста запослених, фокус на сарадњи са локалним привредницима у ланцу снабдевања.

 

Прва се ученицима обратила помоћница министарке привреде Катарина Обрадовић Јовановић рекавши да се она конкретно бави малим и средњим предузећима и истински верује да баш она треба да искористе шансу у повезивању са великим преузећима и инвеститорима. Њима је временом почело да се посвећује све више пажње, а анализе показују да је чак 4 милијарде динара усмерено на њих у протеклом периоду у виду подстицаја.

Директор РАС, Радош Газдић је на самом почетку рекао да су нам почетком деценије долазили инвестори из технолошки нижих грана, што је и било очекивано јер смо оперисали са скоро 25 одсто незапослених, а то је био и циљ да се привуку инвестиције које ће у једном даху запослити велики број људи - до 2.000 за само годину или две.

“Сада привлачимо инвестиције вишег технолошког нивоа, али и компаније које укључују своје Р&Д центре што нисмо могли да очекујемо раније. Једноставно, сада се позиционирамо као земља која више пружа памећу него рукама”, рекао је Газдић.

Саша Ћоринга, генерални директор компаније Цонтинентал Аутомотиве Србија, истакао је чињеницу не траже сви инвеститори само јефтину радну снагу, него да је његова компанија изабрала Србију између чак 30 кандидата - земаља баш због инжењера, квалификоване радне снаге,  ИТ и сектора рачунарства чији су радници пореклом из Србије изузетно цењени у свету. Он је нагласио да му је била потребна иновативност и образовање да би правио потпуно нове,  комплексне и скупе производе који ће се продавати у целом свету.

Додао је да се чак 15 инжењера вратило у Србију из Немачке, Шведске и других водећих земаља света и да тренутно са инжењерима у Србији ради на иновацијама у аутомобилској индустрији, попут аутоматског камиона - камиона без возача.

“Велика је ствар да имамо комплетан и комплексан производ који потиче из Србије, да на њему пише маде ин Сербиа, то је потпуно другачија вредност за привреду Србије… Србија има велику предност кад је реч о будућности јер ће ту бити потребна иновативност, а тако је један наш Србин осмислио иновативну технологију која ће донети револуцију у индустрији. А ми смо као компанија и добили две награде у области вештачке интелигенције”, рекао је Ћоринга.

Андрија Вуковић који представља велику домаћу компанију (МК Група) која делује у чак три велика сегмента - банкарство, аграр и туризам, је рекао да у наредном периоду домаћи привредни субјекти треба да инвестирају у саму Србију и буду водећи инвеститори у земљи, а његова компанија инвестираће 30 милиона евра у домаћи аграр као и у постројење за биогас, као и у туризам  - конкретно Копаоник где ће бити инвеситирано 30 милиона евра у реновирање смештајних капацитета али и обогаћивање садржаја и даљи развој дестинације. Упркос вирусу и кризи, видимо потенцијал за даљи раст - додао је он.

Конференција RE-SET SUMMIT ЕКОНОМИЈА 2020 одржава се од 16-20 новембра, и обухвата неколико тематских засебних целина: Регионализацију, Зелену економију, Привредни раст, Дигитализацију и Туризам.

Догађај RE-SET SUMMIT 2020 скуп је неколико конференција - сегмената (Економија, Образовање и Здравство) који ће трајати до 27. новембра.