VESTI

Српски производи на сајму у Москви

Sep 18, 2018

Тринаест српских компанија прехрамбеног сектора представиће производни и извозни потенцијал на међународном сајму прехране WorldFood 2018, који се одржава од 17. до 20. септембра у Москви.

На Међународном сајаму прехране WorldFood представиће се компаније из области производње и прераде воћа и поврћа, житарица, месне индустрије и дијететских суплемената.

Сајам почиње у понедељак, 17. септембра, а наступ компанија организовали су Развојна агенција Србије и Првиредна комора Србије, уз подршку Програма Уједињених нација (УНДП) за развој у Србији.

Производне и извозне капацитете на сајму у Москви представиће: ЈУГПРОМ Лесковац, АГРОПРОМ Горњи Таванкут, МИРАКС АГРАР Београд, ЋИРИЋ АГРО Тител, ПИК ЈУЖНИ БАНАТ Бела Црква, ФЛОРА ИНТЕРНАЦИОНАЛ Бечеј, ГЕНЕЗА Кањижа, ФИДЕЛИНКА СКРОБ Суботица, ЕУРО ФРИГО Пожега, ИТН ГРУПА Београд, ЗЛАТИБОРАЦ Мачкат, СТОЈАНОВИЋ ФАРМ Нови Сад, ПДМ АГРО ФРУТ Пударци.

WorldFood је одлична прилика за компаније из Србије да представе своју понуду највећим регионалним купцима прехрамбених производа. Наступ на међународном сајму омогућава излагачима да представе своје производе потенцијалним потрошачима и омогуће пласман на нова тржишта, као и да унапреде постојеће и стекну нове пословне контакте. 

Учешће српских компанија привукло је пажњу експерата водећих руских трговинских ланаца (H5, Magnit, Diksi, Magnolija) и дистрибутера прехрамбених производа, који су унапред потврдили посету и већ одредили термин сусрета са представницима српских компанија на националном штанду Србије. Традиционално учешће српских компанија на једној од најугледнијих међународних изложби прехрамбених производа у Русији, региону Заједнице независних држава и шире, директно доприноси квалитетнијем позиционирању српских брендова и расту укупног извоза српске привреде.

WorldFood Moscow један је од водећих међународних сајмова у области прехрамбене индустрије на тржишту Русије и земаља бившег Совјетског Савеза. Постоји 27 година и одржава се на преко 56.000 м² у оквиру сајамског изложбеног простора „Експоцентар“. У 2017. години сајам је посетило око 30.000 хиљада посетилаца из 90 земаља који су имали прилику да се упознају са производним програмом више од 1.516 излагача из 62 земље света.

Трговинска размена Србије и Русије у првој половини 2018. године бележи позитивна кретања. Извоз у Руску Федерацију вредео је 546,6 милиона долара што је 16,17 одсто више него у истом периоду претходне године. Русија је трећи трговински партнер Србији.