VESTI

ТРЕНИНГ KАМП ЗА РЕГИОНАЛНЕ РАЗВОЈНЕ АГЕНЦИЈЕ

Oct 01, 2020

Више од 25 представника регионалних развојних агенција успешно је завршило обуку за тренере и пословне консултанте у области припреме предлога пројеката за ЕУ програме, коју је организовао пројекат „Подршка учешћу у ЕУ програмима“. Циљ тродневног тренинг кампа, која је први пут организована онлајн, био је да представници агенција стекну вештине тренера и пословних консултаната, како би своје знање могли да пренесу даље.

 

Обука је спроведена у сарадњи са Министарством привреде и Развојном агенцијом Србије, а уз подршку Министарства за европске интеграције. Идеја је да такав вид услуге тренера и консултаната постане део стандардизованог сета услуга Развојне агенције за микро, мале и средње привредне субјекте и предузетнике. Експерти пројекта „Подршка учествовању у ЕУ програмима“ са великим искуством у припреми и реализацији бројних пројеката, пренели су своје знање и вештине, користећи се различитим тренинг методама попут – презентације, практичних вежби и заједничког решавања задатих примера. На тај начин учесници су имали могућност не само да слушају предавање, већ и да врло активно учествују у решавању практичних проблема на које могу наићи у свом тренерском/консултантском раду.

Прва два дана обуке била су посвећена развијању генералних вештина за тренинг о кључним ЕУ програмима који су доступни у Србији, са акцентом на трансфер вештина за обуку на учеснике. Последњег дана тренинг кампа представници регионалних развојних агенција бавили су се инструментом за ММСП који постоји у оквиру програма Хоризонт 2020, његовим специфичностима и практичним саветима за коришћење.

У новембру ће бити одржан још један тренинг камп за наредну групу регионалних развојних агенција, како би у свакој од њих одређен број људи био оспособљен за посао тренера и пословног консултанта за припрему пројеката за ЕУ прогаме. Сви учесници обуке добиће о потврду о стеченим знањима и вештинама.