VESTI

Унапређење истраживачко-развојне инфраструктуре на локалном нивоу

May 25, 2018

БЕОГРАД – 25. маја, 2018. године – Представници Развојне агенције Србије (РАС) и 16 акредитованих регионалних развојних агенција (АРРА), најавили су  данас да ће се залагати за унапређење истраживачко-развојне инфраструктуре на локалном нивоу.

На скупу, одржаном у просторијама РАС, у оквиру промоције активности на пројекту Учвршћивање изврсне истраживачке инфраструктуре у дунавском региону (RI2integrate), представљени су циљеви пројекта, досадашњи резултати, као и план активности до краја године.

Након представљања пројекта, уследила је дискусија на тему актуелног стања о истраживачко-развојној инфраструктури, сарадњи са ММСП и искуствима на локалном нивоу, на којој је препозната потреба за заједничком сарадњом на том пољу. 

Акредитоване регионалне развојне агенције су партнери РАС на локалном нивоу. Својим активностима покривају скоро читаву територију Републике Србије и заједно са РАС учествују у реализацији програма и пројеката намењених ММСПП.

Пројекат RI2integrate је део Транснационалног програма Дунав и има за циљ истраживање потенцијала за економски развој и унапређење интеграције функционисања инвестиционих пројеката ЕУ за развој истраживачко-развојне инфраструктуре, а кроз реализацију иновативних инструмената за учење јавних политика о макрорегионалном учвршћивању ове инфраструктуре у Дунавском региону.

Корисници услуга и циљне групе су високообразовне и истраживачке институције, микро, мала и средња предузећа, студенти (средња школа и универзитет), организације за пословну подршку и националне, регионалне и локалне јавне институције.

У реализацији пројекта учествује укупно 17 партнера из: Мађарска, Румунија, Чешка, Аустрија, Хрватска, Словенија, Србија, и Словачка. РАС је једини партнер из Србије на пројекту.