VESTI

Влада усвојила трећи пакет мера подршке привреди и грађанима

Feb 12, 2021

 

На јучерашњој седници Владе Републике Србије усвојен је трећи пакет економских мера помоћи грађанима и привреди, вредан 249 милијарди динара. Нови сет мера подразумеваће директну помоћ предузетницима, микро, малим, средњим, али и великим предузећима, подршку угоститељском сектору, хотелима, туристичким агенцијама, сектору превозника путника и друмског саобраћаја, као и једнократну новчану помоћ грађанима и продужење гарантне шеме у сврху одржавања ликвидности приватног сектора.

 

У оквиру трећег пакета помоћи привреди и грађанима, вредном 249,4 милијарде динара, прва исплата минималне зараде за месец март 2021. године биће извршена 8. априла, а наредне уплате уследиће у мају и јуну.

Представљајући мере подршке Министар финансија, Синиша Мали објаснио је да су трећим пакетом мера, за разлику од прва два, укључена и велика предузећа која такође трпе последице пандемије.

То је, како је прецизирао, додатних 300.000 запослених у великим предузећима, што уз 1.050.000 предузетника и запослених у микро, малим и средњим предузећима, значи да помоћ може да користи укупно 1,4 милиона запослених у приватном сектору.

Директну подршку државе у висини од једног и по минималца добиће укупно 1.505.093 предузетника и запослених у микро, малим, средњим и великим предузећима у нашој земљи, а пакет укључује и новчану помоћ грађанима.

Мера која се тиче исплате минималнца ступа на снагу од 1. марта, прва исплата биће у априлу, друга у мају и трећа у јуну. Она не укључује банке и финансијске институције.

Поред једног и по минималца, подршку у висини од још једног пуног минималца добиће угоститељи, турстичке агенције, лиценцирани туристички водичи и пратиоци, хотели, одмаралишта и рентакар агенције.

Градски хотели добиће још једну врсту директне подршке државе у висини од 350 евра по индивидуалном лежају и 150 евра по смештајној јединици. Ту врсту помоћи градски хотели су имали и крајем прошле године.

Директну подршку добиће и сектор превозника путника и друмског саобраћаја и аутобуских станица, а која подразумева 600 евра по аутобусу у периоду од шест месеци.

 

Како би се очувала ликвидност приватног сектора, држава је одлучила да продужи постојећу гарантну шему, а биће успостављена и нова гарантна шема за подршку најугроженијим предузећима. Детаљи нове гарантне шеме биће одређени кроз преговоре са банкама, а у циљу постизања најбољих услова за угрожена предузећа.

Једнократну помоћ од 50 евра добиће 1,7 милиона пензионера, док ће пензионери добити још 60 евра, као и остали пунолетни грађани. Укупно ће помоћ од 60 евра добити 6.118.911 пунолетних грађана, а та мера ће се спровести кроз две уплате, у мају и новембру.

Новац ће бити уплаћен на посебне наменске рачуне које ће, за привреднике отворити Управа за трезор, а након тога биће преусмерена на рачуне запослених. Ова процедура предвиђена је с обзиром на то да се директна давања могу искористити искључиво за исплату зарада и накнада зарада запосленима.

Прихватањем ових мера, привредници се обавезују да не смеју смањити број запослених за више од 10 одсто до истека три месеца од исплате последњег минималца, као и на то да не могу исплаћивати дивиденде. Привредници ће за добијање ових средстава моћи да се пријављују од 1. марта, попуњавањем обрасца за пријаве на порталу Пореске управе.

Министар Мали је најавио да ће у априлу бити усвојени закони неопходни за спровођење трећег пакета помоћи, наводећи да је наша земља за досадашње економске мере за ублажавање последица ЦОВИД-19 добила похвале од ММФ-а, Светске банке и других институција.

Приликом представљања нових мера подршке председница Владе Републике Србије Ана Брнабић објаснила је да ће нови сет мера помоћи у смањењу негативних последица коронавируса, очувању радних места, и омогућавању привреди да не изгуби "кисеоник". Држава је на овом пакету мера почела да ради још крајем 2020. године, указала је премијерка и додала да је нови пакет био потребан јер је било очигледно да ће се криза изазвана пандемијом наставити и у овој години.

До сада је Влада спровела два три пакета помоћи, а укључујући и овај последњи, укупна подршка државе вредна је 953 милијарде динара, односно приближно осам милијарди евра.