VESTI

8. Међународни форум о сарадњи - Улога стандардизоване улоге менторинга у унапређењу перформанси МСП

Nov 06, 2023

ПАНЕЛ 1

„Улога стандардизоване улоге менторинга у унапређењу перформанси малих и средњих предузећа“

8. Међународни форум о сарадњи у Нишу

2. новембар 2023. године

Менаџер Пројекта РАС-ЈИЦА из Развојне агенције Србије, уједно и модератор панела Ана Жегарац, у уводном делу је истакла захвалност и изразила жељу да изузетно успешна сарадња са јапанском Владом и колегама из Јапана буде настављена и у наредним деценијама. Дугогодишња сарадња са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу (JICA), како је сарадња кроз програм менторинга променила пословање фирми, али и како је та сарадња градила менторе, да ли је за компаније важнија финансијска или нефинансијска подршка и како ће се даље развијати менторинг програм на Западном Балкану, само су нека од питања на која су одговорили панелисти у динамичном и интерактивном разговору.

Хађиме Фукуда, заменик шефа Канцеларије  JICA Balkan Office рекао је да је јапанска Влада овај програм покренула као подршку друштвеном и економском развоју региона. Пројекат има за циљ успостављање стандаризованог менторинга из Србије кроз регион Западног Балкана. У свом излагању, између осталог нагласио је сличност захтева и потреба јапанских и предузећа на западном Балкану , за менторингом као ефикасним инструментом подршке. Акценат је такође ставио и на наставак успешне сарадње са институцијама и организацијама из региона Западног Балкана.

Шињићиро Като, JICA експерт за МСП Пројекат, истакао је  да ће менторинг програм бити регионални бренд. Он је нагласио да је циљ да се 17 година искуства менторинг програма у Србији подели са осталим земљама Западног Балкана и да је фокус на томе да се успостави стандардизовани систем менторинга у Региону.

Мићо Станојевић, је као представник Пројекта РАРС из Бања Луке али и као ментор, навео да је важно да се код имплементације менторинг програма чује глас корисника и да предузећа у Републици Српској очекују стално повећање квалитета менторинга. Станојевић је додао  да је менторинг програм у Републици Српској до сада био фокусиран на производне фирме која креирају нова радна места.

Слободан Митић из лесковачке компаније ДДМ Металинг рекао је да искуство његове фирме у менторинг програму показало да су ментори својим доласком донели нове алате којима се унапређује пословање. Уједно је нагласио да предложене промене није довољно само имплементирати већ је нагласио да истрајност у њиховој примени посебно важна. Нову енергију и моментум који ментори пружају треба што пре искористити и не одлагати промене, јер су најбољи ефекти онда када су предлози примењени одмах. Митић је посебно истакао изузетну сарадњу и  овом приликом изразио захвалност менторима из Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа, Лесковац.

Драгана Белензада, директор и ментор Центра РЈП Лесковац, рекла је да се у пракси показало колико је одговорност ментора велика када је сарадња са фирмама у питању и да тога увек треба бити свестан, а да пораст броја фирми које се пријављују показује да је менторинг програм све бољи, али да тај успех није постигнут преко ноћи.

Она је нагласила да је за ментора важно да у компанији са којом сарађује креира добру атмосферу, како би сарадња била што успешнија. Такође је навела и важност улоге српских тренера за менторе и инструктора за тренинг на послу који, заједно са тимом РАС и јапанским експертима унапређују стандардизовани систем менторинга.

Слободан Митић, директор Југосистема из Ниша рекао је да се његова компанија неколико пута враћала у менторинг програм што показује колико је овај програм користан за пословање те фирме. Митић је рекао да  је менторинг посебно користан за компаније у којима нису одвојене функције управљања и власништва јер им омогућава да отпочну процес развоја менаџмента, управљања људима. Навео је  и да не би фаворизовао финансијску у односу на нефинансијску подршку предузећима. Он се захвалио, Јапану, Развојној агенцији Србије и регионалним развојним агенцијама на подршци коју пружају фирмама.

Иван Бабић, ментор из Републике Српске рекао је да је увођење менторинга један од најзначајнијих облика нефинансијске подршке. Ипак, с обзиром да је менторинг у Републици Српској тек у повоју, суочавају се са тим да привредницима морају детаљно да објасне зашто је овај програм важан за њих и како функционише. Он је истакао да су први кораци направљени и да је јасно да менторинг за фирме може бити изузетно користан, јер, на пример, већина фирми са којима су започели сарадњу нису имале постављене циљеве и визију развоја за наредних 5 година.