VESTI

Održan sastanak ministara privrede Srbije i Bugarske – U Dimitrovgradu uskoro nove bugarske fabrike

Jul 02, 2021

 

U Dimitrovgradu je održan sastanak ministra privrede Srbije i Bugarske, Anđelke Atanasković i Kirila Petkova, a susretu su prisustvovali i predstavnici Razvojne agencija Srbije (RAS) i drugih relevantnih institucija. 

 

Prvi konkretni rezultati sastanaka predstavnika dve države već su vidljivi. Kako je kazala ministarka privrede Atanasković, zadatak prisutnih na sastancima bio je da sagledaju mogućnosti za unapređenje saradnje, a s obzirom da sa Bugarskom imamo 140 godina diplomatsku saradnju, prirodno je da postoji želja da saradnju dve zemlje u oblasti privrede dalje unapređujemo.

“Danas smo dobili informaciju na sastanku iz Slobodne zone, da su već tri firme iz Bugarske krenule sa otvaranjem svojih pogona ovde u Dimitrovgradu, što je konkretan znak da smo se pokrenuli i da ljudi iz pogranične zone vide bolju budućnosti i mogućnost da ovde rade i žive”, rekla je Atanasković.

Ona je istakla da se ulažu napori da se otvori što više firmi, što više radnih mesta i da se omogući što bolji život sugrađanima i dodala da i njen kolega iz Bugarske ima takav stav što je dobro.

Za 15 dana će biti održana onlajn sednica na koju su planirani razgovori sa firmama sa srpske i bugarske strane, a početkom septembra planiran je još jedan ovakav sastanak koji bi trebalo da sumira i da konkretne rezultate, ne samo za Dimitrovgrad, već za ceo pogranični region.

Ministar privrede Bugarske Kiril Petkov iskazao je veliku zahvalnost koleginici iz Srbije na praktičnom prilazu.

“Na taj način ćemo na maksimalno brz način stići do rezultata, kako bismo imali realne investicije na ovom području. Naš zadatak je da razmislimo o opštim trgovinskim i investicionim mogućnostima dve zemlje, ali i da se realno pohvalimo sa nazivima firmi i projekata koji će se realizovati do kraja godine”, rekao je Petkov.

On je dodao da je vidljivo to kada je “jedan kolega iz državnog sektora bio više godina u biznisu, jer ono što nas obe strane motiviše su upravo konkretni rezultati”, zaključio je ministar Petkov.

 

Foto: Tanjug/Aleksandar Ciric