VESTI

Отворена фабрика Wacker Neuson у Крагујевцу

Jun 01, 2023

Немачки произвођач лаке и компактне грађевинске опреме и машина Wacker Neuson, свечано је пустио у рад нову производну халу у Крагујевцу

 

Компанија Wacker Neuson, која у Србији послује више од 15 година, приредила је церемонију поводом пуштања у рад нове производне хале. Поред руководства компаније, отварању су присуствовали и председница Владе Ана Брнабић, амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад, као и градоначелник Крагујевца Никола Дашић.

У првој фази немачка компанија је уложила преко 25 милиона евра за изградњу 20.000 метара квадратних производног простора, као и опремање, док је у наредној фази, која је започета средином априла, предвиђено додатно улагање - ново проширење, као и запошљавање.

Инвестиционим пројектом је поред производње челичних компоненти, успостављена и нова производна линија за производњу финалних производа из сегмента лаке опреме. У новоовореној фабрици комплетан производни процес је аутоматизован, а технологија високоиновативна.

Члан извршног одбора Wacker Neuson групе, Феликс Битенбек, изјавио је да ће након планираног проширења та компанија  имати једну од највећих фабрика у оквиру Групе, на простору од око 100.000 квадратних метара.

“Са скоро 40 робота за заваривање, потпуно аутоматизованим складиштем и најсавременијом, енергетски ефикасном фарбаром за челичне конструкције, ова фабрика ће бити фокусирана на квалитет, модерне технологије и високу аутоматизацију”, додао је Битенбек.

Wacker Neuson је мултинационална компанија која послује у области производње грађевинских машина и опреме. Компанија је основана 1848. године , седиште групе је у Минхену, док своју производњу и развој обављају у Немачкој, Аустрији, Шпанији, САД, Кини и Србији.

Wacker Neuson Group у 2022. години остварила је приход од преко 2,25 милијарде евра и запошљавала око 6.300 људи широм света. Располаже са више од 300 група производа, у 50 филијала широм света и 140 сервисних центара.

  

   

Фото ТАНЈУГ / Небојша Раус