VESTI

Otvorena Toyo Tire fabrika – jedina u Evropi, smeštena u Srbiji

Dec 14, 2022

Japanski Toyo Tire svečanom ceremonijom otvorio farbriku guma u Inđiji, a na proizvodnoj liniji naći će se brendovi Toyo Tires i Nitto

INĐIJA – Svečanom otvaranju fabrike japanske kompanije Toyo Tire prisustvovali su predsednik Republike Srbije Aleksanda Vučić, generalni direktor korporacije Toyo Tire Takaši Šimicu, Nj.E. ambasador Japana u Srbiji Takahiko Katsumata, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, kao i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, i predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak.

Fabrika u Inđiji je prva greenfield investicija japanske korporacije Toyo Tire u Srbiji, ali i u čitavoj Evropi. Reč je o investiciji vrednosti 382 miliona evra, ujedno i najvećoj japanskoj investiciji do sada u Srbiji.

Predsednik je odmah po dolasku u fabriku održao sastanak sa predstavnicima Toyo Tire i tokom obilaska novih pogona preneo da će se u fabrici proizvoditi gume "Made in Serbia" za najbolje automobilske brendove iz celog sveta.

"Ovo smo sanjali pre dve godine kada je počela gradnja fabrike. To će biti najveći izvoznik iz Srbije", rekao je predsednik Vučić. Izrazio je uverenje da ovo nije i poslednja Toyo fabrika otvorena u Srbiji.

Toyo je najavio da će fabrika u Inđiji do 2023. godine sa oko 560 radnika proizvoditi godišnje pet miliona guma. U Inđiji će biti centar za proizvodnju guma premijum klase za najpoznatije svetske proizvođače automobila Audi i Porsche i izvoziće se na tržišta Evrope, Bliskog istoka, Afrike i Severne Amerike. Proizvodna linija obuhvata brendove Toyo Tires i Nitto, poznate po izvanrednim karakteristikama i kvalitetu, a koji čine 85 odsto ukupne prodaje korporacije Toyo Tire.

Kompanija ima i najviše standarde kada je zaštita životne sredine u pitanju, a koji će se primenjivati i u Srbiji. U postrojenju u Inđiji, primenjuju se inovativne tehnologije u procesu rada, uz poštovanje najviših svetskih standarda u zaštiti životne sredine.

  

Foto: TANJUG/RADE PRELIC

Korporacija Toyo Tire jedan je od vodećih svetskih proizvođača guma više od 75 godina, sa sedam fabrika guma i četiri fabrike auto delova, kao i gotovo 13.000 zaposlenih širom sveta. Kompanija posluje sa najvećim svetskim proizvođačima automobila kao što su Mitsubishi, Audi, VW, Porsche.