Вести

Отворена Toyo Tire фабрика – једина у Европи, смештена у Србији

Dec 14, 2022

Јапански Toyo Tire свечаном церемонијом отворио фарбрику гума у Инђији, а на производној линији наћи ће се брендови Toyo Tires и Nitto

ИНЂИЈА – Свечаном отварању фабрике јапанске компаније Toyo Tire присуствовали су председник Републике Србије Александа Вучић, генерални директор корпорације Toyo Tire Такаши Шимицу, Њ.Е. амбасадор Јапана у Србији Такахико Катсумата, министаркa заштите животне средине Ирена Вујовић, Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић, као и председник Покрајинске владе Игор Мировић, и председник Општине Инђија Владимир Гак.

Фабрика у Инђији је прва greenfield инвестиција јапанске корпорације Тоyо Тире у Србији, али и у читавој Европи. Реч је о инвестицији вредности 382 милиона евра, уједно и највећој јапанској инвестицији до сада у Србији.

Председник је одмах по доласку у фабрику одржао састанак са представницима Toyo Tire и током обиласка нових погона пренео да ће се у фабрици производити гуме "Made in Serbia" за најбоље аутомобилске брендове из целог света.

"Ово смо сањали пре две године када је почела градња фабрике. То ће бити највећи извозник из Србије", рекао је председник Вучић. Изразио је уверење да ово није и последња Toyo фабрика отворена у Србији.

Toyo је најавио да ће фабрика у Инђији до 2023. године са око 560 радника производити годишње пет милиона гума. У Инђији ће бити центар за производњу гума премиjум класе за најпознатије светске произвођаче аутомобилa Audi и Porsche и извозиће се на тржишта Европе, Блиског истока, Африке и Северне Америке. Производна линија обухвата брендове Toyo Tires и Nitto, познате по изванредним карактеристикама и квалитету, a који чине 85 одсто укупне продаје корпорације Toyo Tire.

Компанија има и највише стандарде када је заштита животне средине у питању, a који ће се примењивати и у Србији. У постројењу у Инђији, примењују се иновативне технологије у процесу рада, уз поштовање највиших светских стандарда у заштити животне средине.

  

Фото: ТАЊУГ/РАДЕ ПРЕЛИћ

Корпорација Тоyо Тire један је од водећих светских произвођача гума више од 75 година, са седам фабрика гума и четири фабрике ауто делова, као и готово 13.000 запослених широм света. Компанија послује са највећим светским произвођачима аутомобила као што су Mitsubishi, Audi, VW, Porsche.